Σινά :Ησυχία, τάξη και ασφάλεια


Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά όπου επικρατεί προς το παρόν απόλυτη ησυχία. Αυτά δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος του Σινά Δαμιανός, ο οποίος βρισκόταν τυχαία στην Αθήνα όταν ξέσπασαν οι ταραχές και - αν και παραμένει στη χώρα μας - έχει διαρκή επικοινωνία με τους είκοσι μοναχούς που βρίσκονται στο μοναστήρι.
«Στην περιοχή του Σινά -όχι στο μοναστήρι- έχουν δυστυχώς διεισδύσει διάφορα στοιχεία και προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια σε πόλεις, όπως στο Σαρμ Ελ Σέιχ (σ.σ. το γνωστό κοσμοπολίτικο θέρετρο) και στο Ελ Τορ (σ.σ. την παραθαλάσσια πόλη Ραϊθώ με το ιστορικό σιναΐτικο μετόχι). Επενέβη, όμως, ο στρατός και τώρα υπάρχει ησυχία. Στη μονή η ανησυχία μας αφορά ανθρώπους που έχουν βγει από τις φυλακές ή προέρχονται από διάφορες φυλές του βόρειου Σινά. Το μοναστήρι όμως φυλάσσεται πάντα από αστυνομικούς, τώρα και από το στρατό. Ωστόσο, οι πιο αποτελεσματικοί φύλακές του ήταν πάντα και παραμένουν οι Βεδουίνοι. Το αγαπούν και το προστατεύουν πιο πολύ από όλους».
Όσο για τη ύπαρξη σιναϊτικών κειμηλίων στα πρόσφατα λεηλατημένο μουσείο του Πορτ Σάιντ, ο Δαμιανός λέει: «Τα ευρήματα αυτά είναι κυρίως από την αρχαία Αίγυπτο, φαραωνικά μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και λίγα χριστιανικά. Δεν προέρχονται από τη Μονή του Σινά. […] Η χερσόνησος του Σινά είναι τεράστια περιοχή, μισή Ελλάδα για να καταλάβετε, και το Πορτ Σάιντ πολύ βόρεια, μακριά από εμάς. Αν λεηλατήθηκε το μουσείο, θα είναι από φυγάδες των φυλακών ή από άρπαγες. Οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική αρχή. Δεν έχουν λόγο να βάλλουν κατά μουσείων και μνημείων».
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή ήταν η τροφοδοσία. Κινήθηκαν όμως κάποια αυτοκίνητα και τώρα δεν υπάρχουν ελλείψεις. Επίσης, ο φόβος των επεισοδίων οδήγησε τις μοναχές, που βρίσκονται απομονωμένες στην όαση Φαράν, στο εκεί γυναικείο μοναστήρι, να μεταβούν στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης.
Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!