ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ




Της Μαίρης Αδαµοπούλου
Χωρίς χρώµα βλέπουν τον κόσµο 68 ευρωπαίοι ζωγράφοι και εκθέτουν τα 200 ασπρόµαυρα έργα τους για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Κλείστε τα µάτια καιφανταστείτε το ατελιέ ενός ζωγράφου. Χρώµατα παντού.

Στις παλέτες. Στα πινέλα. Στους τοίχους.

Στο πάτωµα. Στους καµβάδες. Στα δάχτυλά του.

Πώς θα ήταν άραγε το ατελιέ του Ντέιβιντ Χόκνι και του Βαλέριο Ανταµί, του Γιάννη Ψυχοπαίδη και του Στέφανου ∆ασκαλάκη αν ζωγράφιζαν µόνο µε άσπρο και µαύρο; Το αποτέλεσµα πάντως θα έχουµε την ευκαιρία να το δούµε στο Μουσείο Φρυσίρα, στην καρδιά της Πλάκας. Εκεί όπου 200 έργα ζωγραφικής – δηµιουργίες 68 ευρωπαίων καλλιτεχνών από τη συλλογή του Βλάση Φρυσίρα – έρχονται να αναδείξουν τη χάρητου ασπρόµαυρου έργου τέχνης σε µια εποχή που το χρώµα κλέβει τις εντυπώσεις.

«Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται µια έκθεση - αφιέρωµα στο ασπρόµαυρο σε µουσείο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Βλάσης Φρυσίρας. «Μέχρι σήµερα έχουν γίνει ανάλογες εκθέσεις µόνο µε σχέδια. Τώρα το επιχειρούµε κυρίως µε έργα που έχουν γίνει µε λάδι, ακρυλικό, µολύβι, πενάκι, γραφίτη, κάρβουνο».

Η ιδέα για το εγχείρηµα είχε ξεκινήσει το 2001, όταν αποφάσισε να κάνει έκθεση µε σχέδια. Είχε και τον κατάλογο έτοιµο. Τελικά δεν τα κατάφερε. Οµως εξακολούθησε νααγοράζει ασπρόµαυρα έργα. «Η εµµονή είναι στοιχείο του χαρακτήρα µου και των συναισθηµατικώνµεταπτώσεών µου άλλοτε προς τα πάνω, άλλοτε προς τα κάτω. Πιστεύω ότι το ασπρόµαυρο έργο κρύβει αιχµηρότητα, ένταση, φόρτιση, συγκίνηση, ζωή και θάνατο».

Το αποτέλεσµα είναι να καταφέρει να συγκεντρώσει έργα µεγάλων διαστάσεων που σε ποσοστό 90% βγαίνουν για πρώτη φορά από το ντεπό του συλλέκτη και παρουσιάζονται ενώπιον κοινού. ∆ηµιουργίες όχι µόνο ζωγράφων που αγαπούν την αντίθεση του άσπρου - µαύρου αλλά και εκείνων που έχουν καθιερωθεί µε το χρώµα, ανάµεσά τους οι Ντέιβιντ Χόκνι, Ζαν Ρουστέν, Βαλέριο Ανταµί, Εντουαρντ Αρόγιο, Πατ Αντρέα, Τζον Χριστοφόρου, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Εδουάρδος Σακαγιάν, Γιώργος Λάππας, ∆ήµος Σκουλάκης, Νίκος Χουλιαράς. ∆ίπλα δε στα καταξιωµένα ονόµατα µπορεί να βρει κάποιος και καλλιτέχνες που κάνουν το ντεµπούτο τους, όπως ο Αχιλλέας Πιστώνης και ο Γιώργος Σπυρόπουλος.

«Η έκθεση καταθέτει µια εναλλακτική πρόταση.

Η απουσία χρώµατος δεν συνεπάγεται αδυναµία έκφρασης, αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή προκειµένου να βρει διέξοδο η καλλιτεχνική έκφραση µεγάλων δηµιουργών. Αρκεί µια µατιά στον σπαρακτικό ουµανισµό των σχεδίων του Ρουστέν ή την ακαδηµαϊκή τελειότητα εκείνων του Μαρτινέλι για να διαπιστώσει κάποιος πως βρίσκεται ενώπιον προτάσεων που σφύζουν από δυναµισµό, ανεξάντλητες δυνατότητες και αποτελεσµατικότητα στη διατύπωση», επισηµαίνει η επιµελήτρια Χριστίνα Σωτηροπούλου.

Επιλογή επίκαιρη που «πάει» στην ψυχολογία της εποχής µας; «Συµπτωµατικά ταιριάζει. Εχει όµως και µια µεταφορική συσχέτιση: είµαστε στα µαύρα τώρα. Θα έρθουν και τα άσπρα», λέει ο συλλέκτης Βλάσης Φρισύρας.



INFO
«Ασπρο - Μαύρο» στο Μουσείο Φρυσίρα (Μ.
Αστερίου 3, τηλ.
210-3234.678) από τις 2 Μαρτίου. Εως 31 Ιουλίου.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!