Μυθικά όντα συναντούν τον... Θεόφιλο και τον Ιακωβίδη


Ηρωες με τη μορφή θεών, θεοί με τη μορφή ζώων, μυθικά όντα, θαυμαστά πλάσματα της ανθρώπινης φαντασίας, έχουν χαραχθεί στα αρχαία νομίσματα. Η αρχαιολογική υπηρεσία συγκέντρωσε πολλά από αυτά σε δύο μεγάλες εκθέσεις με κεντρικό τίτλο «Μύθος και νόμισμα».
Θα λειτουργούν από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Νοεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Νομισματικό Μουσείο, και θα περιλαμβάνουν και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank.
Διπλή πρόταση
Η Μαρία Λαγογιάννη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, παρουσίασε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη διπλή πρόταση, στην οποία, εκτός από νομίσματα, περιλαμβάνονται επίσης γλυπτά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη (ένας του Θεόφιλου και ένας του Ιακωβίδη).
Στο Νομισματικό Μουσείο, σύμφωνα με τη διευθύντριά του Δέσποινα Ευγενίδου, θα στεγαστεί η μία έκθεση, με τις υποενότητες: φύση και μύθος, η πολιούχος θεότητα, ο ιδρυτικός μύθος πόλεων, τοπικοί μύθοι και παραλλαγές. Στο ΕΑΜ θα γίνεται αναφορά στο Δωδεκάθεο, στις δευτερεύουσες θεότητες και στον Ηρακλή, στα μυθολογικά όντα κ.ά.
Παρουσιάζονται κυρίως αρχαία νομίσματα, αλλά και νομίσματα κοντινών σε εμάς αιώνων, 17ου και 18ου με ανάλογη εικονογραφία.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!