«Εμείς χθες ψιθυρίζαμε, σήμερα οι νέοι κάνουν ψηφιακή επανάσταση»


Του ΜΟΗΑΜΕD ΕL ΒΑRΑDΕΙ
Ψιθυριστά κάναμε τις πολιτικές μας συζητήσεις όταν ήμουν νέος στο Κάιρο. Και μόνο με έμπιστους φίλους. Αλλά και στα 30 χρόνια εξουσίας του Χόσνι Μουμπάρακ οι Αιγύπτιοι ζουν υπό έναν δρακόντειο «στρατιωτικό νόμο», ο οποίος τους απογυμνώνει από τα βασικά δικαιώματά τους και έχει οδηγήσει στη φυλακή χιλιάδες αντιφρονούντες.

Την ώρα που οι Δυτικοί εκτιμούσαν αυτό το «οργουελικό» καθεστώς για τη «σταθερότητά» του, στην πραγματικότητα αναπτυσσόταν σαν ωρολογιακή βόμβα και θερμοκήπιο εξτρεμισμού.

Ενα πράγμα όμως άλλαξε τα τελευταία χρόνια. Νέοι Αιγύπτιοι, αντικρίζοντας τον κόσμο μέσα από τα παράθυρα του Ιnternet, βρήκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έναν τρόπο να μαθαίνουν την αλήθεια και να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις παρακάμπτοντας τη λογοκρισία και κάθε είδους απαγορεύσεις.

Πολλοί, κυρίως στη Δύση, πίστεψαν την ανυπόστατη ρητορική του Μουμπάρακ ότι μια «δημοκρατική» Αίγυπτος θα οδηγηθεί στο χάος, θα γίνει θρησκευτικό κράτος, θα σπάσει την εύθραυστη ειρήνη με το Ισραήλ και θα πάψει να είναι σύμμαχος. Ο λαός όμως της Αιγύπτου δεν ξεγελιέται τόσο εύκολα.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βασιστεί στην ειρηνική και μεθοδική μεταβίβαση της εξουσίας. Να διοχετευτεί η επαναστατική θέρμη σε στέρεα βήματα για μια νέα Αίγυπτο, βασισμένη στην ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι νέοι ηγέτες θα πρέπει να εγγυηθούν τα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων. Θα πρέπει να διαλυθεί το παρόν Κοινοβούλιο γιατί δεν αντιπροσωπεύει τον λαό. Θα πρέπει επίσης να καταργηθεί το παρόν Σύνταγμα που έχει γίνει εργαλείο καταπίεσης και να αντικατασταθεί με ένα προσωρινό Σύνταγμα. Την εξουσία να την ασκούν δύο φορείς: ένα τριμελές προεδρικό συμβούλιο και μια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Στο προεδρικό συμβούλιο θα πρέπει να μετέχει ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος θα ενσαρκώνει τη διάκριση των εξουσιών, απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθερότητας κατά τη διάρκεια της κρίσιμης μεταβατικής περιόδου. Το έργο του συμβουλίου και της κυβέρνησης θα κινήσει τη διαδικασία που θα μετατρέψει την Αίγυπτο σε δημοκρατία. Ο λαός θα κληθεί να εγκρίνει το νέο Σύνταγμα με δημοψήφισμα και θα εκλέξει πρόεδρο και Κοινοβούλιο με ελεύθερες εκλογές.

Μια νέα Αίγυπτος ξημερώνει. Μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, σε ειρήνη τόσο με τον εαυτό της όσο και με τους γείτονές της, θα αποτελεί οχυρό σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και άξιο εταίρο της διεθνούς κοινότητας. Το μόνο που έχουμε τώρα να φοβηθούμε είναι η σκιά ενός καταπιεστικού παρελθόντος.

Ο κ. Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι είναι πρώην γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και κάτοχος βραβείου Νομπέλ Ειρήνης.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!