Δεν κέρδισε το Όσκαρ ο «Κυνόδοντας»


Στο δανέζικο φιλμ «In A Better World» το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στη Νάταλι Πόρτμαν για την ερμηνεία της στο «Μαύρο Κύκνο» . Στο «Λόγο του Βασιλιά» το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.


Το Όσκαρ για την καλύτερη ξενόγλωσση παραγωγή πήγε τελικά στη Δανέζικη ταινία «In A Better World». Το δράμα που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της βίας ανάμεσα σε έθνη και γενιές, επικράτησε σε μία κατηγορία όπου υποψήφια ήταν και η ελληνική παραγωγή «Ο Κυνόδοντας», του Γιώργου Λάνθιμου.
Είναι η τρίτη φορά που ένα Δανέζικο φιλμ κατακτά το χρυσό αγαλματίδιο της Ακαδημίας. Η σκηνοθέτις Σούζαν Μπιρ είχε βραβευθεί και στο παρελθόν.
Η ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά» κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Η Νάταλι Πόρτμαν κέρδισε το Οσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Μαύρος Κύκνος», ενώ ο Κόλιν Φερθ το Α' Ανδρικού για το «Ο λόγος του Βασιλιά», για το οποίο επίσης ο Τομ Χούπερ πήρε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.



Στο φιλμ «Inside Job», που καταγγέλλει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το ρόλο τους στην πρόκληση της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την εποχή του «κραχ», απονεμήθηκε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
Το βραβείο παρέλαβαν ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τσαρλς Φέργκιουσον, ο οποίος πρόσφατα είχε κερδίσει το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών της Αμερικής και στον συμπαραγωγό τοης ταινίας Ώντρεϊ Μαρς.
Στον Ουαλικής καταγωγής Κρίστιαν Μπέιλ, που συγκαταλεγόταν στα φαβορί, πήγε τελικά το βραβείο Όσκαρ για το δεύτερο αντρικό ρόλο. Ο ηθοποιός υποδύεται έναν αποτυχημένο πρώην πυγμάχο που έχει εθιστεί στη χρήση κοκαΐνης, στην ταινία «Ο Μαχητής».
Ήταν το πρώτο βραβείο για τον ηθοποιό, που έχασε 13,5 κιλά προκειμένου να ενσαρκώσει την αληθινή ιστορία του Ντίκυ Έκλουντ, πρώην πρωταθλητή που έκανε χρήση ουσιών.


Ο Μπέιλ, 37 ετών, είναι γνωστός από το ρόλο του στον τελευταίο Μπάτμαν, όπου έμεινε στη σκιά του αδικοχαμένου Χιθ Λέτζερ. Είναι ο τρίτος Ουαλός που κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, μετά τον Ρέι Μίλλαντ και τον Άντονι Χόπκινς.Η Μελίσα Λίο κέρδισε το βραβείο Όσκαρ δευτέρου γυναικείου ρόλου, επίσης για τη συμμετοχή της στον «Ο Μαχητή».
Η 50χρονη ηθοποιός, που υπολογιζόταν στους επικρατέστερους για το βραβείο, υποδύεται στο φίλμ τη σκληρή μητέρα των πυγμάχων Μαρκ Γουόλμπεργκ και Κρίστιαν Μπέιλ.
Η Λίο που αντιμετώπισε ισχυρό ανταγωνισμό από τις Εϊμυ Άνταμς και Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, αμφότερες από την ταινία «Ο λόγος του Βασιλιά», κατόρθωσε να προσδώσει τρυφερή υπόσταση σε ένα σκληρό μητριαρχικό ρόλο στην ταινία. ήταν η δεύτερη υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματάκι στην καριέρα της, μετά από εκείνη δύο χρόνια πριν, για το ρόλο της στο φιλμ «Παγωμένος Ποταμός».
Το φιλμ κινουμένων σχεδίων «Toy Story 3» κερδισε το βραβείο Όσκαρ της κατηγορίας του και έγινε έτσι η 4η παραγωγή της εταιρείας Pixar που κατακτά την κορυφαία διάκριση στο θεσμό.
Το φιλμ ήταν το επικρατέστερο να κυριαρχήσει και είναι υποψήφιο και για Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Αναφέρεται σε μία ομάδα πρωταγωνιστών των κινουμένων σχεδίων που παίρνουν σάρκα και οστά στην πραγματική ζωή όταν οι άνθρωποι δεν τους βλέπουν.


Στις 24 Μαρτίου το «Ίσως Αύριο» στις ελληνικές αίθουσες
Το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας απέσπασε η ταινία «Ίσως, Αύριο» ( «In A Better World» ) της γνωστής Δανής σκηνοθέτιδας Σουσάνε Μπίερ («Μετά το Γάμο»- υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), αφήνοντας τον Ελληνικό Κυνόδοντα.. .εκτός νυμφώνος.
Πρόκειται για ένα δυνατό δράμα, σε σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ Άντερς Τόμας Τζένσεν και με πρωταγωνιστή τον Ούλριχ Τόμσεν ( «Centurion» ).
Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Αφρική, αλλά και σε μια επαρχιακή πόλη της Δανίας, όπου κυριαρχεί η ανιαρή καθημερινότητα. Οι ζωές δύο οικογενειών διασταυρώνονται και μια ασυνήθιστη, αλλά και ριψοκίνδυνη φιλία ανθίζει. Όμως η μοναξιά, η θλίψη και οι αδυναμίες παραμονεύουν. Πολύ σύντομα, η φιλία αυτή μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη συμμαχία και σε μια αμείλικτη καταδίωξη, όπου οι ζωές όλων κινδυνεύουν.
Το «Ίσως, Αύριο» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Μαρτίου.
Βραβεία Όσκαρ του 2011
- Καλύτερης ταινίας - «Ο Λόγος του Βασιλιά»
- Πρώτου Αντρικού Ρόλου - Κόλιν Φερθ - «Ο Λόγος του Βασιλιά»
- Πρώτου Γυναικείου Ρόλου - Νάταλι Πόρτμαν - «Μαύρος Κύκνος».
- Σκηνοθεσίας - Τομ Χούπερ - «Ο Λόγος του Βασιλιά»
- Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου - Μελίσα Λίο - «The Fighter»
- Δεύτερου Αντρικού Ρόλου - Κρίστιαν Μπέιλ - «The Fighter»
- Διασκευασμένου Σεναρίου - Ααρον Σόρκιν - «The Social Network».
- Πρωτότυπου Σεναρίου - Ντέιβιντ Σέιντλερ - «Ο Λόγος του Βασιλιά»
- Ξένόγλωσσης ταινίας- «In a Better World» (Δανία)
- Κινουμένων Σχεδίων - «Toy Story 3»
- Τραγουδιού - «We Belong Together» από το «Toy Story 3»
- Μουσικής - «The Social Network»
- Μοντάζ - «The Social Network»
- Φωτογραφίας - «Inception»
- Ηχου - «Inception»
- Επεξεργασίας Ηχου - «Inception»
- Οπτικών Εφέ - «Inception»
- Καλλιτεχνική Διεύθυνση - «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».
- Κοστούμια - «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»
- Μακιγιαζ - «Ο Λυκάνθρωπος»
- Ντοκιμαντέρ - «Inside Job»
- Ντοκιμαντέρ μικρού Μήκους - «Strangers No More»
- Μικρού Μήκους - «God of Love»
- Κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους - «The Lost Thing»
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!