Το βυζαντινό παρελθόν της Πόλης




Της Γιωτας Mυρτσιωτη
ΜΝΗΜΕΙΑ. Τα κρυμμένα μυστικά της Αγίας Σοφίας, η στρωματογραφία του μνημείου και η ιστορία του κρατούν αμείωτο το επιστημονικό ενδιαφέρον της γειτονικής χώρας. Η τυχαία, πρόσφατη, αποκάλυψη του αγγέλου στην αψίδα του τρούλου 160 χρόνια μετά την αποκατάσταση του αρχιτέκτονα Φοσάτι -την πρώτη και μοναδική σχεδόν αναφορά για τον ψηφιδωτο διάκοσμο που διατηρούσαν οι οθωμανικές στρώσεις- επαναφέρει στο προσκήνιο τα χαμένα στοιχεία του βυζαντινού κτίσματος. Αφορμή αποτελεί η αποκατάσταση των μνημείων και η ανάδειξη της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010, την εμπειρία της οποίας μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη Τούρκοι επιστήμονες στο τριήμερο σεμινάριο του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Εχουν πολλά να ανταλλάξουν οι γείτονες με τους Ελληνες επιστήμονες για τον τρόπο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις μεθόδους και τις τάσεις αποκατάστασης των μνημείων, την ανάδειξη αρχαιολογικών τόπων και μνημείων απο την κλασική, βυζαντινή οθωμανική και κοσμοπολίτικη περίοδο της Πόλης. «Μετά τις παρεμβάσεις της UNESCO για τις πρώτες επεμβάσεις τουριστικού κυρίως ενδιαφέροντος και σκοπιμότητας, έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη γειτονική χώρα τόσο μεθοδολογικά όσο και θεσμικά. Σημαντική υποστήριξη παρέχει πλέον ο δήμος με τη δημιουργία του Ινστιτούτου Συντήρησης (KUDEB). Το KUDEB δεν είναι εκτελεστικός φορέας αλλά παρέχει τεχνογνωσία, εργαστηριακή και μεθοδολογική υποστήριξη σε ιστορικά κτίρια και στα πολυπληθή ξύλινα σπίτια της πόλης», αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια στο ΑΠΘ κ. Βίλμα Χαστάογλου. Η ανάδειξη του βυζαντινού παρελθόντος της Πόλης, πέρα από την Αγία Σοφία για την οποία θα μιλήσει ο δρ Χασάτ Φιράτ Ντικέρ, αποκάλυψε πρόσφατα στην ασιατική πλευρά και ένα μοναστηριακό βυζαντινό συγκρότημα του 9ου αιώνα χωρίς πολλαπλές στρώσεις μετεγενέστερων χρόνων. Είναι μια μεγάλη ανασκαφή και όπως εξηγεί η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κοτς Αλεξάνδρα Ρίτσι ήδη καταρτίζεται σχέδιο για τη συντήρηση και την ανάδειξη του χώρου σε αρχαιολογικό πάρκο στο Κιουτζούκ Γιαλί.
Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρίσκονται και οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες με θόλο τις οποίες μελετά η αν. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιsik Ευαγγελία Αλεξανδρού Σαρλάκ. Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 93 (μαζί με τους κοιμητηριακούς) εν λειτουργία ελληνορθόδοξοι ναοί που ανήκουν στο Πατριαρχείο.
Η Παναγία στο Σταυροδρόμι
Στην πρόσφατη αποκατάσταση του ιερού ναού των Εισοδίων της Παναγίας -έδρα της Κοινότητας Σταυροδρομίου, της μεγαλύτερης πληθυσμιακά ελληνορθοδοξης ενορίας- θα αναφερθεί ο δρ αρχιτέκτων μηχανικός πολεοδόμος ΕΙΕ κ. Σάββας Ε. Τσιλένης. Κτίστηκε ως μικρός ναός το 1804, επεκτάθηκε σταδιακά μετά το 1831, αλλά παρά τις κατά καιρούς ανακαινίσεις κινδύνευε από την υγρασία. Οι εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν το 2007 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο 2009, αναδεικνύοντας μία από τις ωραιότερες ελληνορθόδοξες εκκλησίες που βρίσκεται ανάμεσα στη μεγάλη οδό του Πέρα και τη λεωφόρο Μεσρουτιγέτ.
Πηγή: Καθημερινή. gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!