Γυναίκες Αφγανές : « Ματιά δυνατή και αξιοπρέπεια»




World Press Photo 2010

Το πρώτο βραβείο World Press Photo Award 2010 κέρδισε η φωτογράφος Jodi Bieber με τη φωτογραφία πορτρέτο μιας Αφγανής γυναίκας με παραμορφωμένο πρόσωπο, θύμα μιας φαλλοκρατικής κοινωνίας.
Από ηλικία των 14, αυτή η νεαρή γυναίκα, Bibi Aisha , παντρεμένη με κάποιον από τους Ταλιμπάν, και μετά από τέσσερα χρόνια κακοποίησης από τον σύζυγό της, αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι του, κάτι που ο «νόμος» των Ταλιμπάν το απαγορεύει.
Έτσι κάποιος από την οικογένειά του συζύγου της , για την πράξη της αυτή της έκοψε τα αυτιά και τη μύτη της. Εγκαταλείφθηκε, τραυματισμένη άσχημα, μέχρι που βρήκε τελικά καταφύγιο στην Καμπούλ σε μέρος όπου πηγαίνουν οι κακοποιημένες γυναίκες.
Η Jodi Bieber ανέφερε ότι στόχος της Bibi Aisha με την αποδοχή της να φωτογραφηθεί είναι να δείξει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, με την κακομεταχείριση των γυναικών από τους Ταλιμπάν και γενικά από αυτούς που βρίσκονται σε θέση ισχύος
Ο φωτογράφος David Burnett , την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου από το Άμστερνταμ ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, του διαγωνισμού φωτορεπορτάζ εξήγησε γιατί η κριτική επιτροπή του World Press Photo επέλεξε αυτή την εικόνα;
David Burnett: Η επιτροπή έπρεπε να επιλέξει μεταξύ των δυνατών εικόνων του σεισμού στην Αϊτή ή εκρήξεις των ηφαιστείων. Αλλά η φωτογραφία του έτους, έπρεπε να έχει μια εικόνα που αποπνέει μία δύναμη πέρα από τα γεγονότα. Επίσης, δεν είναι τόσο συχνό ένα πορτρέτο να γίνεται "Φωτογραφία της Χρονιάς".
Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμφώνησαν ότι μέσα από τη φωτογραφία αναδεικνύεται μια αδυναμία και μια πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια στα μάτια αυτής της νεαρής γυναίκας που μας άγγιζουν όλους βαθύτατα. Αυτή είναι μια εικόνα που είναι πολύ δύσκολο να δούμε.

Τυχαίο, που και παλαιότερη φωτογραφία με το πορτρέτο μιας Αφγανής πρόσφυγα από τον Steve McCurry του 1985 αποτυπώνει αυτή την δυνατή-διαπεραστική ματιά αυτών των γυναικών ;

Πηγη: Le Monde

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!