«Η Μισέλ Πφάιφερ είναι η τέλεια πόρνη»

Με τον δικό του τρόπο, ο καυστικός Στίβεν Φρίαρς... βγάζει το καπέλο στην αμερικανίδα ηθοποιό, η οποία επανήλθε στη μεγάλη οθόνη ως συνοδός πολυτελείας της Μπελ Επόκ στην ταινία του βρετανού σκηνοθέτη «Cheri»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ


Ο Στίβεν Φρίαρς καθοδηγεί τη Μισέλ Πφάιφερ στα πλατό του «Cheri», 20 χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία και των δύο, τις «Επικίνδυνες σχέσεις»
Ο Στίβεν Φρίαρς καθοδηγεί τη Μισέλ Πφάιφερ στα πλατό του «Cheri», 20 χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία και των δύο, τις «Επικίνδυνες σχέσεις»
«Νομίζω ότι η Κολέτ είναι μια από τις πιο υποτιμημένες συγγραφείς της εποχής της» λέει ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας Κρίστοφερ Χάμπτον. «Και σίγουραείναι πολύ δύσκολη περίπτωση για διασκευές. Η διασκευή του “Cheri” σε σενάριο υπήρξε μια από τις δυσκολότερες συγγραφικές εμπειρίες μου. Μπορεί να με δυσκόλεψε η διασκευή, υπήρξα όμως αρκετά τυχερός που γνωρίζω γαλλικά και διάβασα το μυθιστόρημα στην αυθεντική γλώσσα του. Ετσι αντιλήφθηκα το πνεύμα του». Βρισκόμαστε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού Φεστιβάλ του 2009 και ο Χάμπτον κάθεται δίπλα στον λιγότερο ομιλητικό αλλά πολύ πιο καυστικό ως προς τα σχόλιά του φίλο του Στίβεν Φρίαρς, Το «Cheri» τούς ξανάφερε μαζί στα πλατό 20 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία και των δύο, τις «Επικίνδυνες σχέσεις». Ενα τρίτο πρόσωπο που επίσης οφείλει πολλά στις «Επικίνδυνες σχέσεις», η Μισέλ Πφάιφερ (υποψήφια για Οσκαρ β΄ ρόλου σε εκείνη την ταινία), βρίσκεται σε κάποιο από τα διπλανά δωμάτια του ίδιου ξενοδοχείου μιλώντας σε άλλους δημοσιογράφους. Η Πφάιφερ είναι η σταρ του «Cheri». «Η Μισέλ είναι η τέλεια ...πόρνη, της βγάζω το καπέλο » λέει χαμογελώντας ο Φρίαρς αναφερόμενος στην ερμηνευτική δεινότητα της πρωταγωνίστριάς του, η οποία είναι όντως εξαιρετική στην ταινία.

Ρομαντικό δράμα με φόντο το Παρίσι της Μπελ Επόκ, λίγο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το «Cheri» εστιάζει σε μία ομά δα γυναικών συνοδών πολυτελείας η οποία έχει αναδειχθεί σε διάσημη και εύπορη ελίτ. Οταν η Μαντάμ Πελούξ ( Κάθι Μπέιτς ), μια αποσυρμένη πλέον πόρνη, αντιλαμβάνεται ότι ο 19χρονος γιος της, που φέρει το ψευδώνυμο Σερί ( Ρούπερτ Φρεντ ), έχει καταφύγει σε έναν φανταστικό κόσμο και δεν βρίσκει κανένα νόημα στην πραγματική ζωή του, ζητεί από τη φίλη και συνάδελφό της Λέα ( Μισέλ Πφάιφερ ), που εξακολουθεί να διατηρεί την απαράμιλλη ομορφιά και τη φρεσκάδα της, να τον αναλάβει και να του δώσει μία διέξοδο μέσα από τα μυστικά του γυναικείου σώματος και του έρωτα.

Ο Φρίαρς αρνείται κατηγορηματικά ότι το «Cheri» μοιάζει με τις «Επικίνδυνες σχέσεις». «Δεν μοιάζει καθόλου γιατί στο “Cheri” δεν παίζει ο Τζον Μάλκοβιτς!» λέει κάνοντας χιούμορ. Κάποιος του επισημαίνει την καλή φωτογράφιση των φυσικών χώρων. Ο βρετανός σκηνοθέτης απαντά ότι τα πάντα έγιναν στο στούντιο.

Και όταν κάποιος άλλος ζητεί να μάθει ποιος είναι ο υπέροχος αφηγητής της ταινίας, ο Φρίαρς, χωρίς να αναφέρει το όνομα του αφηγητή, του λέει: « Θα συμφωνήσω μαζί σας, ήταν όντως υπέροχος ». Ναι, είναι κάπως δύσκολο να κάνεις κουβέντα με τον Στίβεν Φρίαρς, αν και οι ταινίες του παραμένουν απολαυστικές με έναν φίνο τρόπο που απουσιάζει πλέον από το σινεμά. Το χιούμορ άλλωστε είναι διάχυτο και στο «Cheri»- και ας μην είναι κωμωδία.

Η ταινία «Cheri» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου σε διανομή της Νutopia «Στο Χόλιγουντ η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο»

«Μου αρέσει να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλω και να εργάζομαι» είπε η Μισέλ Πφάιφερ στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας στο Βερολίνο. «Εχω την εντύπωση ότι όσο περνούν τα χρόνια και μεγαλώνω, οι συμπρωταγωνιστές μου μικραίνουν » πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο η δήλωσή της να φανερώνει πικρία. « Είναι αλήθεια ότι η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο στο Χόλιγουντ- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σου επιτρέπεται να δουλέψεις όταν γερνάς. Οταν είσαι νέος, αυτό που πρωτίστως σε ενδιαφέρει είναι να εργαστείς» είπε χαρακτηριστικά. « Ωστόσο δεν νομίζω ότι τα κριτήριά μου έχουν αλλάξει. Αναζητώ ρόλους με τους οποίους έχω συναισθηματική επαφή».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!