Καραβάτζιο : Βίος και πολιτεία


Έγγραφο της αστυνομίας μετά τη σύλληψη του Καραβάτζιο για παράνομη οπλοφορία (1605)

Φως σε γνωστές και άγνωστες (και διόλου κολακευτικές) στιγμές της προσωπικής ζωής του Μικελάντζελο Μερίζι (τέλη 16ου αρχές 17ου αι.), γνωστού σε όλους ως Καραβάτζιο, ρίχνει η έκθεση που παρουσιάζεται ως τις 15 Μαΐου στο κτήριο των ιταλικών Κρατικών Αρχείων στη Ρώμη.
Η έκθεση περιλαμβάνει χειρόγραφα από τα αρχεία της αστυνομίας και άλλες υπηρεσίες, από όπου αντλούνται πληροφορίες για τις φιλίες που είχε, για την καθημερινότητά του, αλλά και για τους καβγάδες στους οποίους έμπλεκε.
Σύμφωνα με το BBC, πολλά από αυτά αφορούν και στην υπόθεση δολοφονίας ενός νεαρού, τον οποίο ο Καραβάτζιο μαχαίρωσε στη διάρκεια καυγά. Ορισμένοι βιογράφοι του ζωγράφου υποστηρίζουν ότι οι δύο άνδρες λογομάχησαν για μία γυναίκα. Όμως έγγραφο του δικαστηρίου δείχνει ότι ο καβγάς ξέσπασε με αφορμή ενός χρέους από τζόγο.
Οι φίλοι του Καραβάτζιο συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, αλλά ο ίδιος διέφυγε αρχικά στη Μάλτα και εν συνεχεία στη Σικελία. Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από τον Πάπα Παύλο τον 5ο. Λίγο πριν την καταδίκη, ο Καραβάτζιο μόλις είχε ολοκληρώσει την προσωπογραφία του ποντίφικα...
Προκύπτει, επίσης, ότι τις περισσότερες φορές ο Καραβάτζιο κυκλοφορούσε οπλισμένος με ξίφη και στιλέτα, παρότι δεν είχε επίσημη άδεια για κάτι τέτοιο. Στην έκθεση φιλοξενείται μάλιστα και ένα σκίτσο των όπλων που μετέφερε, και που φέρει την υπογραφή Ιταλού δικαστή.

Άλλα έγγραφα που παρουσιάζονται αποκαλύπτουν τις φασαρίες στις οποίες έμπλεκε αρκετά συχνά: Μία φορά είχε πετάξει ένα πιάτο σε έναν σερβιτόρο, ενώ μαζί με έναν φίλο του είχε σπάσει τα παράθυρα του διαμερίσματος της σπιτονοικοκυράς του, πετώντας πέτρες. Λίγες ημέρες πριν, η εν λόγω γυναίκα είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του, επειδή ο Καραβάτζιο είχε ανοίξει μία τεράστια τρύπα στο ταβάνι του εργαστηρίου του, προκειμένου να χωρούν εκεί τα έργα του...
Τα αρχεία ρίχνουν, επίσης, φως στις συνθήκες θανάτου του, στο Πόρτο Έρκολε τον Ιούλιο του 1610. Βάσει των εγγράφων που παρουσιάζονται, ο Καραβάτζιο άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πόλης.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!