Μποµπ Μάρλεϊ :Ψηφιακή «ανάσταση»

Της Μαρίας Μαρκουλή

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

Θα γινόταν 66 χρονών αύριο Σάββατο, αν ζούσε σήµερα.
Ο θρύλος της ρέγκε µουσικής «ξαναγεννιέται» στην ψηφιακή εποχή σαν ένα από τα πιο µεγάλα είδωλά της
Στο νούµερο 56 της Χόουπ Ρόουντ στο Κίνγκστον µαζευόταν τότε πολύς κόσµος. Αλλοι για να πουν δυο κουβέντες µε τον Μποµπ, άλλοι για να ρίξουν µια µατιά, άλλοι έρχονταν για να µάθουν πράγµατα, µερικοί έρχονταν για να παίξουν µπάλα,ντόµινο ή πινγκ πονγκ. Κάπως έτσι ήταν τα πράγµατα στην οικία Μάρλεϊ, ένα ανοιχτό σπίτι– όπως το θυµάται ο Ζίγκι Μάρλεϊ, ο γιος του Μποµπ.

«Ερχονταν αρκετοί και για να αγοράσουν δίσκους και Τ-shirts από το “Tuff Gong Records”, το µικρό δισκάδικο πουείχε ο Μποµπ εκεί κι αυτό στο 56, και άλλοι κατέβαιναν για να αράξουν και ναακούσουν µουσική. Πάντα συνέβαινε κάτι και πάντα οΜποµπήταν ανοιχτός για τον κόσµο».

Ετσι περίπου θα είναι καιτο καινού ργιοσπίτι του Μάρλεϊ που ετοιµάζει να ανοίξει ο γιος του Ζίγκι στο Ιντερνετ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. bobmarley.com. Θα µπορείς να µπεις,να αράξεις και να ακούσεις µουσική.

Ο Μποµπ Μάρλεϊ, που το Σάββατο θα γινόταν 66 χρονών, πια «ζει» µέρες δόξας στην ψηφιακή εποχή.

Ψηφιακά – καιόχι µόνο – ένας«νέος» Μάρλεϊ µόλις κυκλοφόρησε. Το«Live Fοrever», το τελευταίο ηχογραφηµένο ζωντανά λάιβ του στο Πίτσµπουργκ. Τριάντα χρόνια πριν. ∆ιπλό CD, τριπλό βινύλιο και download στα ψηφιακά καταστήµατα.Η αιωνιότητα σε όλα τα formats.

Τότε οΜάρλεϊ έκανε περιοδεία µετο «Uprising» άλµπουµ του,ενώ ο κόσµος έβλεπε σε αυτόν µια µεγάλη µουσική δύναµη, έναν πρωτοπόρο και ένανάνθρωπο που µπορούσε να εµπνεύσει το ακροατήριό του µε τον ίδιο τρόπο που µπορούσε να το κάνει ένας Τζέιµς Μπράουν και ένας Ρέι Τσαρλς. Η µουσική ήταν το µήνυµα. Και το µήνυµα – one love, one world – τόσο δυνατό όσο η µουσική. «No woman no cry», «Exodus», «Could you be loved», «Is this love».

Σήµεραο Μάρλεϊ πουλάει πιο πολλά Τ-shirts από τον Τσε Γκεβάρα.Οι µουσικές του ακούγονται παντού, έχουν αντίκρυσµα στην παγκόσµιακουλτούρα, είναι σηµείο αναφοράς τηςδισκογραφίας πέρα από τη ρέγκε και τοδικό της µεγάλο εκτόπισµα. Στην εποχή που οι Beatles είναι «καυτό» προϊόνκαι θησαυρός στα downloads, ο Μάρλεϊ φαίνεται σαν να έχει µόλις ξεκινήσει.

Αν και χρόνια τώρα, ο ήχος από την Τζαµάϊκα και τα ρεφρέν του Μάρλεϊ έχουν περάσει σαν νεράκι στις επόµενες γενιές, που σαµπλάρουν ασταµάτητα το «Get up stand up» και το «Jammin» γι’ αρχή.
Πηγη: ΤΑΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!