ΣΤΙΣ ΠΑΣΑΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ




Στυλ ανάλαφρο και χαλαρό
Της Εφης Φαλίδα
Το Σάο Πάολο της Βραζιλίας αποκτά θέση ανάµεσα στις πόλεις της µόδας. Με τη βραζιλιάνικη υπογραφή να έχει να προσφέρει τα δικά της συστατικά στη σύγχρονη πραγµατικότητα.

Η Εβδοµάδα Μόδας στο Σάο Πάολο για το ερχόµενο φθινόπωρο και τον χειµώνα του 2011 έδειξε ότι µπορεί να προτείνει κάτι διαφορετικό για τις ήπιες ηµέρες του χειµώνα. Οι βραζιλιάνοι σχεδιαστές δεν συναγωνίζονται στα υλικά και την κατασκευή ρούχων τα οποία δεν ταιριάζουν στο κλίµα της χώρας τους. Αφησαν λοιπόν στους έµπειρους σχεδιαστές του Βορείου Ηµισφαιρίου τα βαριά κοµµάτια – παλτό, γούνες, σακάκια – και ασχολήθηκαν µε τις συζυγίες αντίθετων prints, µε τη γεωµετρία στο κόψιµο των φορεµάτων και των συνοδευτικών πανωφοριών, µε την αναπαραστατική τέχνηστα πλεκτά. Και µετις συλλογές τους επιδίωξαν να δώσουν το δικό τους στίγµα στη διεθνή µόδα, τονίζοντας τα στοιχεία της άνεσης, του αισθησιασµού, του ανέµελου τρόπου ζωής µε τον οποίο αντιλαµβάνονται οι κάτοικοι αυτής της χώρας την καθηµερινότητά τους. Ο Alexandre Herchcovitch µε τα παιχνιδιάρικα σχέδιάτου, ο Carlos Miele µε τα τροπικάµοτίβα στα φορέµατά του από λεπτό, σχεδόν διαφανές, ύφασµα, η συλλογή Osklenµε τη σπορσικ αισθητική της και τα καλής ποιότητας υλικά της.

Στη σύγχρονηπραγµατικότητα σηµασία δεν έχει µόνο ηποιότητα του ντιζάιν αλλά και η αγοραστική δύναµη της περιοχής. Με άλλα λόγια, το 0,6% των κατοίκων της Βραζιλίας (945.000) που έχουν ετήσιο εισόδηµα πάνω από 53.000 δολάρια έχει βρει τον δρόµο για να καταθέτει τα εισοδήµατά του στις µπουτίκ των µεγάλων οίκων που έχουν ανοίξει στα µεγάλα εµπορικά κέντρα του Σάο Πάολο.Εκεί όπου κατοικεί η εύρωστη πελατεία των διεθνώς γνωστών λογότυπων. Επίσης εκεί όπου οι βραζιλιάνοι σχε διαστές δηµιουργούν µε πολύ χρώµα και ιδιαίτερη αίσθηση συνδυασµώναντιφατικών σχεδίων τα ρούχατης επόµενης σεζόν. Με αυτά τα δεδοµένα, η Βραζιλία της προέδρου ΝτίλµαΡουσέφ εξακολουθεί να θεωρείται από τους αναλυτές των αγορών ως µία από τις αναδυόµενες αγορές, µαζί µε τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία, που θα καθορίσει το µέλλον της ανάπτυξης για τον κόσµο της πολυτέλειας. Πέρα από τηζωή στην ύπαιθρο, τηνκαταγεγραµµέ- νη ανέχεια του µεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσµού της Βραζιλίας, η πέµπτη µεγαλύτερη σε έκταση χώρα του πλανήτη εκπέµπει προς το εξωτερικό την αυτοπεποίθησή της µε δείγµατα στο ντιζάιν, την αρχιτεκτονική και την Εβδοµάδα Μόδας στο Σάο Πάολο. Γι’ αυτούςτους λόγους, σήµερα η βραζιλιάνικη µόδα ξεχωρίζει µετο ευδιάθετο, χαλαρό, ανάλαφρο στυλ της.

Το Σάο Πάολο συγκεντρώνει το 70%-75% της αγοράς της µόδας, αφήνοντας στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 15% και τα υπόλοιπα µερίδια στην Μπραζίλιακαι άλλες µικρότερες πόλεις.

Σε αυτήν την ηλιόλουστη πόλη λοιπόν, που θεωρείται το κέντρο της µόδας της Νότιας Αµερικής, τα νέα τού στυλ κυκλοφορούν όχι ακριβώς σε µεγάλες λεωφόρους αλλά σε εµπορικά κέντρα (malls). Τα οποία, σε µία χώρα µε αυξηµένη εγκληµατικότητα, προσφέρουν ασφάλεια.Αλλά και τηδυνατότητα στους µεγάλους οίκους να µεταφέρουν σχεδόν αυτούσιατην αρχιτεκτονική των εσωτερικών τους χώρων,ώστε να µη χαθεί η εµπειρία της ατµόσφαιρας που προβάλλει ο κεντρικός πυρήνας του οίκου από το αρχηγείο του σε κάποιον δρόµο του Παρισιού, του Μιλάνου, του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης.

Απέναντιλοιπόν από τηνοργανωµένη εγκατάσταση τωνδιεθνών ονοµάτων, οι βραζιλιάνοι σχεδιαστές οργανώνουν τις συλλογές τουςµε έµφαση στην ανάδειξη της θηλυκότητας τουσώµατος: ανάλαφρα υφάσµατα, παιχνίδιατης διαφάνειας, µήκος πολλά εκατοστάπάνω από το γόνατο, απλό ντιζάιν και προσεγµένο στάιλινγκ µε τη βοήθεια των αξεσουάρ που προσθέτουν στο βραζιλιάνικο µήνυµα τον χαρακτήρα του.





ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!