Εγκαίνια στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Χθές στις 5-2-2011τα εγκαίνια του «Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου» τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Γενεύης.
Στο νέο μουσείο, που δημιουργήθηκε με χορηγία της οικογενείας Λάτση, εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Κειμήλια του παρελθόντος» από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, που περιλαμβάνει πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Αν. Θράκης, που ήλθαν στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, καθώς και η έκθεση «Οι Αποστολές στο Σινά, 1929-1933 του Fred Boissonas», με φωτογραφίες του γνωστού Ελβετού φωτογράφου και περιηγητή από τα ταξίδια του στο Σινά και στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο του Ορθόδοξου Κέντρου που λειτουργεί από 45ετίας στη Γενεύη, στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, στη σημασία των εκκλησιαστικών κειμηλίων από το Μουσείο Μπενάκη, που «δείχνουν την αρχοντιά της Ρωμιοσύνης», καθώς και στην καλλιτεχνική αξία των φωτογραφιών του Fred Boissonas, που ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή της οικογενείας Λάτση.
Ωστόσο, στη γενναιοδωρία της οικογενείας Λάτση, στην αποστολή του Ορθόδοξου Κέντρου και στην αξία των εκθέσεων που παρουσιάζονται στο νέο μουσείο, αναφέρθηκαν και ο μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας, ο πρέσβης της Ελλάδος Ιωάννης Mουρίκης, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς, η επιμελήτρια της έκθεσης Boissonas, Oriana Baddeley, και ο δήμαρχος του Σαμπεζί.
Στην τελετή των εγκαινίων, παρέστησαν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ελβετία, Ιωάννης Μουρίκης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ Γενεύης πρέσβης, Γεώργιος Κακλίκης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Γενεύης πρέσβης, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Τουρκίας στη Γενεύη, Ασλιγκιούλ Ουγκντούλ, ο αντιπρόσωπος του Βατικανού στη Γενεύη, αποστολικός νούντσιος, Silvano Tomasi, o γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη, Νικόλαος Μπάζας, εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών Εκκλησιών, οι τοπικές αρχές, ο κ. Σπύρος Λάτσης με μέλη της οικογενείας του και άλλοι προσκεκλημένοι.
ΠΗΓΗ: Pathfinder News

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!