Παρουσιάστηκε το «masterplan» για την Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά


Αθήνα
Τη δημιουργία «νησιού» μουσείων προβλέπει το πενταετές σχέδιο για την «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», που παρουσίασε ο ΟΛΠ και αφορά έργα και επενδύσεις σε μία συνολική έκταση 180 στρεμμάτων μέσα στη λιμενική ζώνη.

Το masterplan προβλέπει Αρχαιολογικό Μουσείο στο Καστράκι, Ναυτικό Μουσείο και Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο σιλό, κτίριο εκθέσεων στη Μεγάλη Αποθήκη αλλά και Μουσείο Μετανάστευσης στην πέτρινη αποθήκη (που θα επικεντρώνεται στη μετανάστευση του ελληνικού εργατικού δυναμικού κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα).

«Θα προχωρήσουμε ταχύτατα με στόχο να αλλάξουμε το αναπτυξιακό πρότυπο του Πειραιά και να συζεύξουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό και ιδιαίτερα στο χώρο της κρουαζιέρας, με προοπτική να μετατρέψουμε τον Πειραιά σε ένα σημαντικό κόμβο της Μεσογείου» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, παρουσιάζοντας το σχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ σε δηλώσεις του, τόνισε ότι το έργο που εγκρίθηκε από τη διυπουργική επιτροπή η οποία συνήλθε το Μάρτιο του 2010 υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, υπήρξε αντικείμενο διαβούλευσης των φορέων της αυτοδιοίκησης και φυσικά των συναρμόδιων υπουργείων.

«Είναι ένα πολυσύνθετο και σημαντικό έργο που αφορά μία έκταση 180 συνολικών στρεμμάτων εντός της λιμενικής ζώνης», τόνισε ο Γ. Ανωμερίτης και πρόσθεσε ότι «ο κάθε φορέας θα μπορεί πάνω σε αυτό να προτείνει έως τις 31 Ιανουαρίου τις θέσεις του και να παρουσιάσει τις προτάσεις του».

Από την 1 Φεβρουαρίου, υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος του ΟΛΠ, ξεκινάνε οι διαδικασίες των προμελετών και μέχρι τον Ιούνιο - Ιούλιο θα έχουν προχωρήσει όλες οι μελέτες. «Στόχος μας είναι να συνδέσουμε το λιμάνι με την πόλη, να αξιοποιήσουμε το κτιριακό απόθεμα και να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΛΠ.

Ο Γ.Ανωμερίτης τόνισε πως «υπάρχει η βούληση, οι πόροι και χρονοδιαγράμματα». «Πρώτα βρίσκουμε λεφτά και μετά προχωράμε», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ και υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό έργο της πολιτιστικής ακτής που έχει μεταφραστεί και μοιραστεί διεθνώς έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πάρα πολλών επενδυτών.

«Ο ΟΛΠ είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και μέσα από τις αποφάσεις που έχει λάβει και η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, θα εξελιχθεί σε ένα πιο μεγάλο οργανισμό για όλη την Αττική», τόνισε ο κ. Ανωμερίτης και πρόσθεσε ότι μετά τις ζημιές του 2009 θα ξαναγίνει κερδοφόρα επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του και την πεποίθησή του ότι αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη σε όλα τα επίπεδα, ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Πειραιάς και το λιμάνι ήταν σε βαθιά κρίση. Στόχος μας, πρόσθεσε, ο κ. Πάγκαλος είναι η πρόσβαση του πολίτη στο λιμάνι και ανοίγουμε την πόλη προς την θάλασσα. Ανέφερε ότι οι προμελέτες έχουν προκηρυχθεί και υποβληθεί στον οργανισμό ανάπτυξης λιμένων και μέσα στο χρόνο που τρέχουμε η πολιτιστική ακτή της Δραπετσώνας θα τεθεί σε τροχιά.

Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης ανέφερε ότι η «Πολιτιστική Ακτή» του Πειραιά αποτελεί τη μεγαλύτερη οικιστική ανάπλαση που σχεδιάσθηκε και θα υλοποιηθεί άμεσα. «Στον Πειραιά θα υλοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της πατρίδας μας που θα «δέσει» αρμονικά τη θάλασσα, το λιμάνι, την πόλη, τον τουρισμό με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, με την ιστορία μας» πρόσθεσε ο Γ. Διαμαντίδης και υπογράμμισε ότι «είναι ένα έργο, που με την ολοκλήρωση του, θα γκρεμίσει το «τείχος» της πόλης με το λιμάνι».

Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι «όπως αλλάζει όλη η Αττική αλλάζει και ο Πειραιάς». Θέλουμε, πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού «να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του Πειραιά» και το έργο, τόνισε, έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους του τουρισμού και του εμπορίου, ενώ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ποιότητας ζωής.

Τις επικρίσεις του για την απουσία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εξέφρασε ο υπεύθυνος Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σημειώνοντας επίσης τα ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση του έργου.

«Εδώ και δεκατέσσερις μήνες βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από προτάσεις για επενδύσεις και έργα στο λιμάνι και την πόλη του Πειραιά. Ωστόσο, καλά τα λόγια, αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι στην πράξη δεν κουνιέται φύλλο» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Δεν έχει ακόμη τεθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτάσεων, ούτε έχουμε πληροφορηθεί από που ακριβώς θα προέλθει η χρηματοδότηση ύψους ενός δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΟΛΠ δεν έχει ανάλογη δυνατότητα» συνέχισε ο Γ.Πλακιωτάκης, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό τρικ».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: In.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!