ΛΙΒΑΝΑΤΕΣ: Με το ιστίο του Αίαντα

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Ενα μικρό καράβι, σαν εκείνα του μυκηναϊκού στόλου που άνοιξαν τα πανιά τους από το αρχαίο λιμάνι της Κύνου στη Λοκρίδα για τον Τρωικό Πόλεμο, θα θυμίζει το στέγαστρο που θα κατασκευαστεί πάνω από τα αρχαία οικιστικά κατάλοιπα της παραλίας Λιβανατών στη Φθιώτιδα.


Το στέγαστρο θα βλέπει στο λιμάνι απ' όπου σάλπαραν τα πλοία για την Τροία Τα ευρήματα αυτά, που έχουν εντοπιστεί σε ένα χαμηλό λόφο στη θέση Πύργος ή Πάτι στην παραλία Λιβανατών (κοντά στη σύγχρονη κοινότητα), έχουν ταυτιστεί με την αρχαία Κύνο, που σύμφωνα με τον Ομηρο ήταν μια από τις πόλεις της ανατολικής Λοκρίδας οι οποίες συμμετείχαν στην εκστρατεία των Ελλήνων κατά των Τρώων. Η πόλη αυτή πρωτοκατοικήθηκε από τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα ή από τον ήρωα Λοκρό, που έδωσε το όνομά του και στην περιοχή. Υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι της Οπουντίας Λοκρίδας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη θέση αλλά και από τα κινητά ευρήματα του χώρου. Επιφανής ήρωας του τόπου ο Αίαντας ο Λοκρός, που διακρίθηκε στον Τρωικό Πόλεμο.
Οι ανασκαφές που γίνονται στο βορειοδυτικό τμήμα του λόφου ήδη από τη δεκαετία του 1990 έχουν αποκαλύψει συνεχή κατοίκηση από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2800 π.Χ.) μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια (5ος-6ος αι. μ.Χ.). Τα καλύτερα σωζόμενα όμως αρχιτεκτονικά λείψανα ανήκουν στον 12ο αι. π.Χ. Τα προγενέστερα (14ος και 13ος αι. π.Χ.) δεν είναι παρά σπαράγματα τοίχων, δάπεδα και κεραμική.
Πολύτιμη αναπαράσταση
Η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων και ανασκαφέας του χώρου Φανουρία Δακορώνια, παρουσιάζοντας προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη μελέτη του στεγάστρου, αναφέρθηκε σε πληθώρα κινητών ευρημάτων στα οποία κυριαρχούν αναπαραστάσεις πλοίων. Εχουν βρεθεί ομοιώματα πλοίων, πήλινα ειδώλια και απεικονίσεις μυκηναϊκών καραβιών σε όστρακα αγγείων. Ανάμεσά τους μια μοναδική παράσταση σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, που δείχνει ναυμαχία μυκηναϊκής εποχής. Η κ. Δακορώνια είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε τόσες παραστάσεις πλοίων, που αν συγκεντρώνονταν όλες όσες έχουμε από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν θα ήταν ούτε οι μισές από αυτές της Κύνου».
Από την πληθώρα των αρχαίων πλοίων άντλησαν και την ιδέα του σχεδιασμού του στεγάστρου οι κ. Παναγιώτης και Κωνσταντίνος Βοκοτόπουλος. Ηθελαν να είναι ανάλαφρο και να μοιάζει με ένα απλό πανί καραβιού. Και το πέτυχαν. Υπήρξαν όμως κάποια μέλη του ΚΑΣ που αμφισβήτησαν τη στατική του επάρκεια. Γι' αυτό η μελέτη εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία (7-6), καθώς οι πάντες αναγνώρισαν την ανάγκη να αντικατασταθεί το παλιό προσωρινό στέγαστρο της ανασκαφής με ένα καινούργιο, το οποίο θα προστατεύει τα αρχαία και θα τα αναδεικνύει.
Στο πλαίσιο αυτού του έργου θα περιφραχθεί ο αρχαιολογικός χώρος, θα κατασκευαστούν κάποιοι υπόσκαφοι βοηθητικοί χώροι, ένα πάρκινγκ για αυτοκίνητα και ένας χώρος για εκδηλώσεις. Δεν εγκρίθηκε η δημιουργία θεάτρου, όπως προέβλεπε η μελέτη. Θα γίνει απλώς ένα πλάτωμα, όπου θα μπορούν να τοποθετούνται λυόμενες καρέκλες και μετά την εκδήλωση να αποσύρονται. Το βράδυ τα ευρήματα θα φωτίζονται με λιτό φωτισμό.
Στη συζήτηση που έγινε, η κ. Δακορώνια ανέφερε στο συμβούλιο και ένα από τα βασικά συμπεράσματά της κατά την πολύχρονη μελέτη αυτού του υλικού. Είπε ότι τα ευρήματα της Κύνου καταρρίπτουν τη θεωρία πως οι μυκηναϊκές πόλεις καταστράφηκαν από σεισμούς. Παρότι η περιοχή βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης ύστερα από κάθε σεισμό δεν εγκατέλειπαν τις εστίες τους. Ισοπέδωναν τα ερείπια και ξανάχτιζαν από πάνω τα σπίτια τους, συμπληρώνοντας την ίδια κάτοψη. *
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!