Συμπληρώνοντας το γιγάντιο παζλ τρισήμισι χιλιετιών




Το κολοσσιαίο σύμπλεγμα του Αμένοφι Γ΄ και της οικογένειάς του. Μουσείο Καΐρου

Έξι κομμάτια που έλειπαν από το γιγαντιαίο σύμπλεγμα αγαλμάτων του φαραώ Αμένοφι Γ΄ (Amenhotep III) και των θηλυκών μελών της οικογένειάς του το οποίο κοσμεί την κεντρική αίθουσα στο Μουσείο του Καΐρου, βρέθηκαν πρόσφατα στο χώρο του Ταφικού Ναού του φαραώ στο Kom el Hetan του Λούξορ.

Το σύμπλεγμα, που παριστάνει τον φαραώ μαζί με τη σύζυγό του Τίυ (Τiye) και τρεις κόρες τους, είχε βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή του Medinet Habu, κοντά στο Λούξορ, από τον διάσημο αιγυπτιολόγο Auguste Mariette το 1889. Η αποκατάστασή του έγινε από Ιταλούς τεχνικούς με τρόπο που να κρύβονται τυχόν φθορές, οι οποίες όμως δεν επηρέαζαν την τελική μορφή του γλυπτού. Κατά τις πρόσφατες όμως έρευνες κοντά στο σημείο εύρεσης του συμπλέγματος, αποκαλύφθηκαν τελικά έξι τμήματά του, μεταξύ των οποίων κατάλοιπα από το στήθος του αγάλματος του βασιλιά, την περούκα και το χέρι της βασίλισσας καθώς και το πόδιο όπου πατούν οι μορφές. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 47 εκ. μέχρι 1,03 μ.

Σύμφωνα με τον Abdul Ghafar Wagdy, επικεφαλής των ερευνών στη θέση, τα θραύσματα ανήκουν σε μια ομάδα από 1.000 παρόμοια κατάλοιπα αγαλμάτων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών για τη μείωση της στάθμης των υπογείων υδάτων στη Δυτική όχθη του Νείλου απέναντι από το Λούξορ. Να σημειωθεί ότι ο χώρος του ταφικού ναού του Αμένοφι Γ΄ διακρίνεται για τα γλυπτά που έχουν βρεθεί εκεί και τα οποία, με την ποικιλία σε υλικά, μεγέθη και μορφές, αντικατόπτριζαν τον πλουραλισμό ιδεών που πλαισίωνε τη φαραωνική ιδεολογία στις αρχές του 14ου αι. π.Χ.

Πηγή: Heritage Key
αρχαιολογια on line

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!