Κάιρο, Αίγυπτος: Ισχυρές δυνάμεις φυλάσσουν το Μουσείο της Αιγύπτου, μετά από νέες απόπειρες λεηλασίας


Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί για το Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου, το οποίο έχουν περικυκλώσει ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. Περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν από τις Αρχές για απόπειρα λεηλασίας. Την Παρασκευή ομάδα επίδοξων ληστών προκάλεσε φθορές σε δεκάδες αντικείμενα.

Στην οροφή του μουσείου βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ δεκάδες στρατιώτες περιπολούν γύρω από το μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τη Δευτέρα περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν, τα οποία, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, επιχείρησαν να εισέλθουν στο μουσείο.

Ένας στρατηγός δήλωσε ότι την Κυριακή συνελήφθησαν 35 άτομα που προσπάθησαν να μπουν στο μουσείο, ενώ τη Δευτέρα άλλα 15 άτομα.

Οι στρατιώτες δηλώνουν ότι δεν έχουν εντολή να πυροβολήσουν, αλλά μόνο να προστατεύσουν την εθνική κληρονομιά της Αιγύπτου.

Την Παρασκευή, ζημιές προκλήθηκαν σε εκθέματα, όταν ομάδα εννέα ατόμων εισέβαλε μέσα στους χώρους του μουσείου, σε μια προσπάθεια να το ληστέψουν.

Οι επίδοξοι ληστές έσπασαν προθήκες για να κλέψουν αγαλματίδια. Μόλις, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα αγαλματίδια δεν περιέχουν χρυσό, τα πέταξαν κάτω με αποτέλεσμα τα αντικείμενα να υποστούν ζημιές.

Στη συνέχεια, πήραν δύο κρανία από μούμιες 2.000 ετών και επιχείρησαν να διαφύγουν.

Διαδηλωτές σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να τους σταματήσουν και να πάρουν τα αντικείμενα, τα οποία, ωστόσο, είχαν ήδη υποστεί ζημιές. Συνολικά, 75 περίπου αντικείμενα υπέστησαν φθορές.

Αιγυπτιολόγοι έχουν περιγράψει «καταστροφική» την εξέλιξη αυτή.

Ο Ζάχι Χάουας, ο οποίος διορίστηκε από τον Χόσνι Μουμπάρακ ως υπουργός Κρατικών Αρχαιοτήτων, δήλωσε: «Εάν το μουσείο είναι ασφαλές, η Αίγυπτος είναι ασφαλής».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!