ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ :"Η Μάχη του Μαραθώνα, Ιστορία και Θρύλος. "

Από τη σύνταξη


To Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, από τον Ιουνίου 2010 φιλοξενεί έκθεση με τίτλο «Η Μάχη του Μαραθώνα: Ιστορία και Θρύλος». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2010-2011 και βρίσκεται στο νέο εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμαλίας 14.

Αξίζει κάποιος να την παρακολουθήσει και χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα διότι ο επισκέπτης βλέποντας τις ψηφιακές αναπαραγωγές, το οπτικοακουστικό υλικό τα αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, και τις διαδραστικές εφαρμογές, ζωντανέυουν μπροστά του , δύο αντίπαλοι κόσμοι -ο κόσμος των ελληνικών πόλεων και της περσικής αυτοκρατορίας- στις παραμονές της μάχης του Μαραθώνα, το σχέδιο της μάχης τη στρατηγική ιδιοφυΐα του Μιλτιάδη η ίδια η μάχη , αλλά και η σημασία της τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τη νεότερη εποχή.


Η μάχη του Μαραθώνα ήταν μια από τις κρισιμότερες μάχες του αρχαίου κόσμου και η έκβασή της προσδιόρισε καθοριστικά την ιστορία της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. . . Όπως έγραψε ο λόρδος Βύρων, “Marathon became a magic word”. Τέλος ο θρύλος του ΄μαραθωνοδρόμου΄ Φειδιππίδη θα συγκινήσει ποιητές, θα επιβάλει τον μαραθώνιο ως αγώνισμα στους Ολυμπιακούς αγώνες στους νεότερους χρόνους και θα εμπνεύσει το σύγχρονο παγκόσμιο κίνημα των μαραθωνοδρομιών.


Το υλικό της έκθεσης έχει παραχωρηθεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, το Μουσείο Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το Μουσείο Μπενάκη, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο της Πόλης της Μπρέσια, την ΕΡΤ και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Σχολή, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και πολλούς άλλους φορείς.




Εκθεσιακός Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων
Λεωφόρος Αμαλίας 14, Σύνταγμα
Τηλέφωνο: 210 373 5109 210 373 5109
E-mail: foundation@parliament.gr

Την έκθεση θα την χαρακτήριζα, σαν ένα σύγχρονο βιβλίο που το διαβάζεις, ενώ βρίσκεσαι μέσα σ΄ αυτό.
γ.ξ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!