Απομακρύνεται από το σπήλαιο Πετραλώνων η «Ανθρωπολογική Εταιρεία»


Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια από τις αρχές του 1983, όταν ο ΕΟΤ κατήγγειλε τη σύμβαση παραχώρησης στο σωματείο έκτασης 179 στρεμμάτων.
«Πράσινο φως» για να απομακρυνθεί το επιστημονικό σωματείο «Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος» του Α. Πουλιανού από τον αρχαιολογικό χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής που είχε εκδώσει σε βάρος του σωματείου από τον Ιανουάριο του 2004 ο τότε υπουργός Πολιτισμού σε εφαρμογή του νόμου 3207/03, με τον οποίο επιδιώχθηκε να αποδοθούν στο υπουργείο όλοι οι χώροι αρχαιολογικού ή σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος (σπήλαια, τουριστικά ακίνητα κ.λπ.) που είχαν περάσει στην ιδιοκτησία ή χρήση τρίτων προσώπων.
Με την απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ (88/11) μπαίνει τέλος σε μια σχεδόν 30ετή αντιδικία, αφού η υπόθεση βρίσκεται συνεχώς στα δικαστήρια από τις αρχές του 1983, όταν ο ΕΟΤ κατήγγειλε τη σύμβαση παραχώρησης στο σωματείο έκτασης 179 στρεμμάτων με τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις του σπηλαίου (μουσείο, αναψυκτήριο κ.λπ.).
Το σωματείο είχε κερδίσει αλλεπάλληλες δίκες, ενώ το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής κινδύνευε να ακυρωθεί αφού το Ε’ τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια ΣτΕ κρίνοντας ότι ο ν. 3207/03 είναι αντισυνταγματικός.
Η συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας υιοθέτησε εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου ότι το πέρασμα των αρχαιολογικών χώρων γίνεται με γενικές (και όχι «φωτογραφικές») διατάξεις, που επιβάλλονται από λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία των αρχαιοτήτων την οποία επιτάσσει το Σύνταγμα.
Επίσης δέχθηκε ότι με την αποβολή δεν παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία σύναψης συμβάσεων, αφού στόχος είναι η προστασία αρχαιοτήτων και παράλληλα προβλέπεται δυνατότητα αποζημίωσης όσων είχαν σύμβαση χρήσης των επίμαχων χώρων. Αντίθετα, μειοψηφία τριών δικαστών έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!