«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στην Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 5 Φεβρουαρίου




Τα σκηνικά και τα κουστούμια έχει επιμεληθεί η Κέννεθ ΜακΛέλλαν, τους φωτισμούς η Αναστασία Βαρέλη σε συνεργασία με τον Νίκο Εργαζάκη, ενώ τη χορωδία θα διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )

Δώδεκα βραδιές όπερας με το έργο του Τζιακίνο Ροσσίνι O Κουρέας της Σεβίλλης, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και Αλέξη Αγραφιώτη και σκηνοθεσία Αναστασίας Βαρέλη, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, από το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου.

Ο Κουρέας της Σεβίλλης είναι ένα έργο κεφιού, σπιρτάδας και μουσικού αυτοσχεδιασμού. Ο Ροσσίνι ολοκλήρωσε τη σύνθεση της όπερας μέσα σε μόλις είκοσι τέσσερις ημέρες. Την έγραψε, δε, σε ηλικία 24 χρόνων έπειτα από παραγγελία του θεάτρου Αρζεντίνα της Ρώμης.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Φεβρουαρίου του 1816 και η πρεμιέρα του είχε παταγώδη αποτυχία. Το γεγονός δεν οφειλόταν στη μουσική του γραφή, αλλά στο ότι είχαν κατακλύσει το θέατρο οπαδοί ενός άλλου συνθέτη, του Τζοβάνι Παϊζιέλο, ο οποίος το 1782 είχε συνθέσει μια όπερα με τον ίδιο τίτλο και πάνω στο ίδιο θέμα.

Την επόμενη της πρεμιέρας, όμως, το ίδιο κοινό κατέκλυσε και πάλι το θέατρο και αποθέωσε τον συνθέτη.

Εκείνη τη βραδιά, ο Κουρέας της Σεβίλλης τοποθετήθηκε στη λίστα των πλέον δημοφιλών λυρικών έργων. Είναι όπερα πλημμυρισμένη από ωραίες μελωδίες και άριες. Ακόμη και όσοι δεν έχουν σχέση με την όπερα, έχουν σιγοτραγουδήσει, τουλάχιστον, τη μουσική εισαγωγή του έργου.

Παριστάνοντας άλλοτε τον φτωχό φοιτητή κι άλλοτε τον δάσκαλο πιάνου, ο κόμης Αλμαβίβα πολιορκεί ερωτικά την όμορφη Ροζίνα, η οποία είναι κλεισμένη στο σπίτι τού κηδεμόνα της Μπάρτολο, που θέλει επίσης να την παντρευτεί.

Έπειτα από πολλά εμπόδια και κωμικές καταστάσεις, ο κόμης και η κοπέλα καταφέρνουν να επικυρώσουν το γάμο τους. Τίποτε όμως δεν θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια του ευρηματικού Φίγκαρο, του κουρέα που καλείται να λύσει την ερωτική πολιορκία.

Τα σκηνικά και τα κουστούμια έχει επιμεληθεί η Κέννεθ ΜακΛέλλαν, τους φωτισμούς η Αναστασία Βαρέλη σε συνεργασία με τον Νίκο Εργαζάκη, ενώ τη χορωδία θα διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου.

Παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 5, 6, 9, 11, 13, 16, 18, 19, 20, 23, 25 και 26 Φεβρουαρίου.

Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί όσους επιθυμούν να μάθουν τα μυστικά της όπερας, στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, όπου γίνονται οι προγραμματισμένες διαλέξεις πριν από τη πρεμιέρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!