«Κωνσταντινούπολη 1900- Φωτογραφικό Οδοιπορικό του T. Wild»


Τα νερά του Βοσπόρου, οι επιβλητικές γέφυρες, το πολύβουο λιμάνι, οι εντυπωσιακοί δρόμοι και άλλες όψεις της Κωνσταντινούπολης των αρχών του 20ού αιώνα, παρουσιάζονται σε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Κωνσταντινούπολη 1900- Φωτογραφικό Οδοιπορικό του T. Wild».


Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Μαρτίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Β. Όλγας 108), στη Θεσσαλονίκη.

Τις εικόνες αποτύπωσε με το φακό του ο Άγγλος περιηγητής T. Wild, ο οποίος στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δράσης και των κατασκοπευτικών υπηρεσιών που προσέφερε στη Βασίλισσα της Αγγλίας, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Παρουσιάζονται πανοραμικές εικόνες της Κωνσταντινούπολης σε μια περίοδο που άκμασε ο Ελληνισμός εκεί», εξηγεί στο ΑΠΕ ο επιμελητής της έκθεσης και συλλέκτης, Χρήστος Καλεμκερής. Πρόκειται για αποτυπώσεις των τοπίων και της καθημερινής ζωής μιας πολύβουης όσο και πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη.

Στις φωτογραφίες του Wild, κυρίαρχο στοιχείο αποτελούν οι εμπορικοί δρόμοι της Πόλης σε μια περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες αποτελούσαν ζωτικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της. Πρόσφατα το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» εξέδωσε, επίσης, σχετικό λεύκωμα με τις φωτογραφίες του T. Wild, σε κείμενα του Ζαν- Φρανσουά Περούζ.



Pathfinder News

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!