ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 µµ. ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Ξενύχτια κάτω από την Ακρόπολη
Δεν θέλει µόνο να λέγεται, αλλά θέλει να είναι και επί της ουσίας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό µουσείο το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Και ενάµιση χρόνο µετά τα εγκαίνιά του θα αρχίσει να... ξενυχτάει.

Από την ερχόµενη Παρασκευή λοιπόν, η πόρτα επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν θα κλείνει στις 20.00 όπως σήµερα, αλλά θα µένει ανοιχτή έως τις 22.00, ενώ το εστιατόριο θα προσφέρει τα προσεγµένα πιάτα του σε οικονοµικές –όχι µόνο για µουσείο, αλλά και για την περιοχή –τιµές έωςτα µεσάνυχτα µε γεύσεις βασισµένες σεπαραδοσιακές συνταγές, όπωςφρέσκο λαβράκι σε κρούστα αλατιού µε λαχανικά στον ατµό, κόκορας µε σπιτικές χυλοπίτες και πάστα µε γαρίδες, σάλτσα ψητής ντοµάτας, ούζο και κάππαρη.

Μια έκπληξη θα περιµένει επίσης τους επισκέπτες που θα δώσουν το «παρών» στην πρώτη βραδιά διευρυµένου ωραρίου του Μουσείου. Δεν θα δουν απλώς ένα παραβάν να κρύβει τη µία από τις πέντε Καρυάτιδες που φιλοξενούνται στον ειδικό εξώστη του κτιρίου, αλλά θα έχουν και την ευκαιρία να µάθουν ακριβώς τι συµβαίνει πίσω από την κουρτίνα που έχει στηθεί στο τέλος της αίθουσας των αρχαϊκών γλυπτών εδώ και περίπου έναν µήνα.

Ο ειδικευµένος συντηρητής Κώστας Βασιλειάδης θα τους εξηγήσει – στις 20.00 – πώς καθαρίζεται µε λέιζερ από τους ατµοσφαιρικούς ρύπους. Διαδικασία που βοηθά στην αποµάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων, τη στερέωση των επισφαλών περιοχών του µαρµάρου, τη δοµική αποκατάσταση και την τεκµηρίωση της διατήρησης των γλυπτών και η οποία θα υιοθετηθεί για όλες τις Καρυάτιδες που στήριζαν τη νότια πρόσταση του Ερεχθείου. Ανάλογη µέθοδος έχει χρησιµοποιηθεί στο παρελθόν και για τον καθαρισµό της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Στόχος του Μουσείου είναι µεν να µην ταλαιπωρήσει τις µαρµάρινες κόρες µε µία επιπλέον µετακίνηση, ενώ παράλληλα επιδιώκει να φέρει πιο κοντά τους επισκέπτες στην «κουζίνα» του και µε διαδικασίες στις οποίες δεν έχουν συνήθως πρόσβαση.
INFO
Νέο Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ. για κρατήσεις 210-9000.915).
Παρουσίαση του καθαρισµού στις 28/1 στις 20.00

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!