Διαδήλωσεις υπέρ της αποκατάστασης του ιστοτόπου του Wikileaks


Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω το βρετανικό προξενείο στο Σάο Πάουλο κι απαίτησαν την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks. Κινητοποιήσεις μικρότερου μεγέθους και σε άλλες χώρες.
Εκατοντάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν χθες Σάββατο έξω από την πύλη του βρετανικού προξενείου στο Σάο Πάολο καλώντας να απελευθερωθεί ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ.
Σύμφωνα με Βραζιλιάνικα ΜΜΕ η διαδήλωση οργανώθηκε στο Διαδίκτυο, με τη χρήση εφαρμογών κοινωνικής διεπαφής όπως το Facebook, το εργαλείο microblogging Twitter και αρκετά βραζιλιάνικα ιστολόγια, που εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του Ασάντζ.
Το Βρετανικό προξενείο στην βραζιλιάνικη μεγαλούπολη είναι κλειστό τα Σάββατα. Η αστυνομία παρακολούθησε την κινητοποίηση από απόσταση. Δεν αναφέρθηκε κανένα επεισόδιο.
Υποστηρικτές του Ασάντζ κάλεσαν και για άλλες διαδηλώσεις με αίτημα την απελευθέρωση του ιδρυτή του Wikileaks, ο οποίος κρατείται στο Λονδίνο και ενδέχεται να απελαθεί στη Σουηδία όπου τον βαρύνουν κατηγορίες για «σεξουαλικά εγκλήματα» . Ο ίδιος τις έχει διαψεύσει.
Στην Ισπανία, υποστηρικτές του Ασάντζ κάλεσαν να γίνουν παγκόσμιες κινητοποιήσεις για να αφεθεί ελεύθερος, διαμέσου του ιστοτόπου Free WikiLeaks, σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Μεξικό, Μπογοτά, Λίμα κ.ά. «Για την Ελευθερία, Πείτε Όχι στην Κρατική Τρομοκρατία», τιτλοφόρησαν το μανιφέστο τους, στο οποίο ζητούν την αποκατάσταση του ιστοτόπου του Wikileaks» .
Ο Ασάντζ αναμένεται να προσαχθεί για δεύτερη φορά την Τρίτη σε δικαστήριο του Λονδίνου.
Στη διαδήλωση στο Άμστερνταμ, που υποστήριξε και το Κόμμα των Πειρατών, μετείχαν δεκάδες πολίτες καλώντας για την «προστασία της ελευθερίας του Τύπου» και «εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις προσπάθειες φίμωσης» προσπαθειών όπως το Wikileaks. Ενώ στο Περού, συγκεντρώθηκαν ειρηνικά έξω από τη Βρετανική πρεσβεία μερικές δεκάδες διαδηλωτές.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!