Iταλική προσφυγή για επιστροφή αρχαίας ελληνικής περικεφαλαίας


Αρχαία ελληνική περικεφαλαία
Αρχίζει αυτήν την εβδομάδα η εκδίκαση προσφυγής της Ιταλίας σε δικαστήριο του Βερολίνου με αίτημα την επιστροφή αρχαίας ελληνικής περικεφαλαίας, η οποία σύμφωνα με τη Ρώμη εκλάπη από αρχαιολογικό χώρο στην Ιταλία το 1993.
Τον 7ο με 6ο αιώνα π.Χ., την περίοδο που φτιάχτηκε η περικεφαλαία αυτή, η οποία διακρίνεται για το γεωμετρικό ρυθμό της διακόσμησής της, υπήρχαν στα νότια παράλια της Ιταλίας ελληνόφωνες εμπορικές πόλεις.
Η Ιταλία ζητεί σήμερα την παράδοση της αρχαίας περικεφαλαίας από την υπηρεσία που διευθύνει τα μουσεία του Βερολίνου και τους νομικούς που διαχειρίζονται την περιουσία ενός ιδιώτη συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος έχει πεθάνει, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Αξιωματούχοι μουσείων δήλωσαν ότι η περικεφαλαία βρίσκεται σε ασφαλές μέρος στο Βερολίνο και ότι είναι στη διάθεση του εισαγγελέα του Βερολίνου. Οι δικαστικές αρχές κατέσχεσαν την περικεφαλαία το 2003 κατόπιν αιτήματος της Ρώμης.
Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel γράφει ότι η περικεφαλαία αυτή είναι πολύ σπάνια και ότι ουσιαστικά είναι ανεκτίμητης αξίας. Προσθέτει εξάλλου ότι πιστεύεται ότι πέρασε από διάφορα χέρια προτού ένας βερολινέζος έμπορος έργων τέχνης την εξασφαλίσει για την ιδιωτική του συλλογή.
Η Ιταλία την εντόπισε όταν τα περιουσιακά στοιχεία του βερολινέζου συλλέκτη τέθηκαν σε δημοπρασία μετά το θάνατό του.


Πηγή: www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE, 8/12/10

αρχαιολογια on line

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!