Παρά την οικονομική κρίση ο πολιτισμός «ανεβαίνει» στην Ελλάδα


Παρά την οικονομική κρίση ο πολιτισμός «ανεβαίνει» στην Ελλάδα
Οι «καλές» στιγμές της αρχαιολογικής έρευνας και των σημαντικών αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2010. Σινεμά, εικαστικά και μουσική στην Ελλάδα «ανεβάζουν»την Ελλάδα, πολιτιστικά.
Το ΔΝΤ είναι εδώ, η κρίση κρατά σταθερά ...ανοιχτή την πόρτα της Ελλάδας κι εκείνη αντιστέκεται, μέσω του ...βαρέως πυροβολικού της, του Πολιτισμού.
Καλές στιγμές για τον ελληνικό κινηματογράφο, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, το «Αttenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, δύο αρχιτεκτονήματα, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Ταινιοθήκη, για τα οποία μπορεί ο τόπος να επαίρεται, η ανάδειξη του Μουσείου Ακροπόλεως, ως του καλύτερου παγκοσμίως, η συναυλία στον ευαίσθητο Άγιο Παντελεήμονα με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας -με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής και του Μεγάρου Μουσικής- είναι λίγες μόνο από τις στάσεις στο μακρύ ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού για το 2010, που σε λίγες ώρες εκπνέει.
Πλούσιο σε πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα το απερχόμενο έτος, θα μείνει στην ιστορία και ως η χρονιά που ψηφίστηκε το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για το σινεμά, αλλά και ως η χρονιά με τις επεισοδιακές καταλήψεις της Ακρόπολης από εξοργισμένους συμβασιούχους.
Στάση και στην άφιξη των U2 και των Scorpion΄s, αλλά και στην έκθεση της Μπελ Επόκ στην Εθνική Πινακοθήκη.
Και όπως κάθε χρόνο, οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) -ιστορικές και μή- αφήνουν το δικό τους στίγμα στην αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της έκθεσης για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Λούβρο, τον Οκτώβριο του 2011, μια άλλη «γνωμοδότηση» του ΚΑΣ έρχεται να δώσει το «πράσινο φως» στην έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τίτλο «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο».
Επιπλέον, εγκρίνει ομόφωνα τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», δηλαδή της ανέγερσης των κτηριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα.
Ο βασιλικός τάφος της Βεργίνας «έκρυβε» τον Φίλιππο. Τα οστά, όπως διαπιστώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν ανήκαν, όπως αρχικά πιστευόταν στον Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό του Φιλίππου, αλλά στον ίδιο τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Παράλληλα αίσθηση, προκάλεσε η δημοσίευση για ανακάλυψη του ανακτόρου του Οδυσσέα στην Ιθάκη.
Η ομηρική Ιθάκη είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει περισσότερο από έναν αιώνα πολλούς επιστήμονες. Κάποιοι την τοποθετούν στην Ιθάκη, άλλοι στην Κεφαλλονιά, άλλοι στη Λευκάδα και κάποιοι άλλοι στο νησί Ερεικούσα κοντά στην Κέρκυρα. Οι δύο καθηγητές και ανασκαφείς (Θ. Παπαδόπουλος - Λ. Κοντορλή), που υποστηρίζουν ότι ανέσκαψαν το Παλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη «βομβαρδίζονταν» καθημερινά από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο, τον περασμένο Αύγουστο.
Οι δύο επιστήμονες έκαναν λόγο για αποτέλεσμα 16ετούς έρευνας, ακόμα και τη στιγμή, που σύμπασα η αρχαιολογική κοινότητα «σιωπούσε».
Λίγο καιρό μετά, ένα νέο Δημόσιο Σήμα, ο τόπος δηλαδή, όπου θάβονταν ήρωες και επιφανείς Αθηναίοι, ήρθε στην επιφάνεια στον Κεραμεικό, στην οδό Μυκάλης. Η ανακάλυψη πρόσθεσε νέα στοιχεία στην ιστορική βαρύτητα της περιοχής.
Τα μέλη του ΚΑΣ συζήτησαν για την αναβάθμιση μίας άλλης ιστορικής περιοχής της Αθήνας, που εκτείνεται από την Ακαδημία Πλάτωνος έως τον Κεραμεικό και η απόφαση του συμβουλίου ήρθε να αναπτερώσει το ηθικό, όσων πίστευαν ότι τα έργα υποδομής για την Αθήνα έχουν τελειώσει, λόγω οικονομικής κρίσης. Με τις νέες μελέτες προτείνεται η επέκταση του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, η ανέγερση Αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας, αλλά και η μετατροπή της περιοχής σε ασφαλή γειτονιά για τους πολίτες και τους τουρίστες.
Από την πορεία του Πολιτισμού στον χρόνο, που φεύγει, δεν έλειψαν και οι κακές στιγμές:
Με φόντο τον ιερό βράχο, επί μέρες, οι απλήρωτοι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες απεργίες, για να εξασφαλίσουν μισθούς, που δεν έχουν λάβει για περίπου δύο χρόνια. Οι σκηνές που διαδραματίζονται σε κινητοποιήσεις τους, κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Η κατάληψη, πάντως, της Ακρόπολης, έληξε μετά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, όταν μία ομάδα συμβασιούχων εισβάλλει εκ νέου και αναρτά μαύρο πανό με το συμβολικό, λόγω της επαιτείου, σύνθημα «ΟΧΙ άλλες απολύσεις».
Η μεγάλη λάτρις της Ελλάδας και της Αρχαίας Αθήνας, Ζακλίν ντε Ρομιγί, «στιγματίζει»με το βιολογικό της τέλος, το 2010, αφήνοντας πίσω ως παρακαταθήκη τα βιβλία «Αρχαία Ελληνική τραγωδία», «Ιστορία και Λόγος στον Θουκυδίδη», «Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία», « Αφήγηση της Ορέστειας του Αισχύλου» και το τελευταίο της «Οι αποκαλύψεις της μνήμης».
Μουσική
Ροκ υπερθέαμα με διαστημόπλοια και θρυλικά τραγούδια προσφέρουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό στάδιο οι U2, στην πρώτη τους συναυλία στην Αθήνα, που αποτελεί το μουσικό γεγονός του 2010. Ο Μπόνο και η παρέα του ξεσηκώνουν 80.000 θαυμαστές τους, με μία πρωτοποριακή συναυλία που δίνουν στο πλαίσιο της περιοδείας τους με τίτλο «360 μοίρες». Η συναυλία λήγει με τους Ιρλανδούς ρόκερς να αποθεώνονται και τον Μπόνο να μιλά ελληνικά.
Τη χρονιά που φεύγει, όμως, το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία ν΄απολαύσει κι ένα άλλο θρυλικό συγκρότημα, τους Scorpions, σε μία σπουδαία βραδιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (27/10), στα πλαίσια της τελευταίας τους περιοδείας ανά τον κόσμο με τίτλο «Get your Sting and Blackout».
«Μετά 40 χρόνια διαδρομής στο τρελό τρένο του ροκ εν ρολ αποφασίσαμε να σταματήσουμε. Είναι καλό να βάζεις τέλος όταν είσαι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ήταν κάτι που ίσως έπρεπε να γίνει δέκα χρόνια πριν», λέει, μεταξύ άλλων, ο τραγουδιστής των Scorpions, Κλάους Μάινε.
Μεγάλη απήχηση, είχε και το πέρασμα του Sonisphere Festival και των Big 4 από την Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου, συγκεντρώνοντας στο Terra Vibe, στη Μαλακάσα, ένα εντυπωσιακό πλήθος φίλων του σκληρού ήχου και της μέταλ μουσικής.
Οι Big Four της trash metal -Μetallika, Slayer, Megadeth και Anthrax- εμφανίστηκαν μαζί στην ίδια σκηνή για πρώτη φορά στην 26χρονη ιστορία τους, και μαζί με τους Stone Sour και Bullet For My Valentine, πραγματοποίησαν μία εξαιρετική εμφάνιση, ικανοποιώντας έτσι τις προσδοκίες των θαυμαστών τους, τους οποίους ακόμα και η βροχή, που ξέσπασε στο τέλος του φεστιβάλ, δεν στάθηκε ικανή να τους εμποδίσει από το να απολαύσουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα.
Επιπλέον, το 2010, βαριά ονόματα όπως οι Prodigy, οι James, οι Placebo, οι Aerosmith, η Rihanna, οι Cranberries, οι Sonics, o Ozzy Osbourne, υποχρέωσαν το ελληνικό κοινό να εγκαταλείψει την άνεση του καναπέ και να στριμωχτεί κάτω από τη σκηνή.
Γεγονός που ξεχώρισε το 2010 ήταν και η τολμηρή πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής και του Μεγάρου Μουσικής να διοργανώσουν πριν λίγες μέρες συναυλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Ο ναός, έστω και για λίγες ώρες, μετατράπηκε σε χώρο συμφιλίωσης μέσω της μουσικής, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες. «Η τέχνη μπορεί να ενώσει και να λειάνει αποστάσεις και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με τη συναυλία αυτή», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος.
Μεγάλη ανταπόκριση, όμως, είχαν και οι τρεις sold out συναυλίες (27/11, 1/12,16/12) με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- που διοργάνωσαν οι Φίλοι του Ιδρύματος Θώραξ- τα έσοδα των οποίων θα δοθούν για τη Νέα Πτέρυγα και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Στη συναυλία παρουσιάστηκαν έργα του συνθέτη, που άφησαν ανεξίτηλο το ίχνος τους στην καρδιά του κοινού, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το «Πνευματικό Εμβατήριο» σε στίχους Άγγελου Σικελιανού, «Canto General» σε ποίηση Pablo Neruda, και σε πρώτη εκτέλεση η διασκευή του κύκλου τραγουδιών «Ένας Όμηρος» για πιάνο και ορχήστρα.
Κινηματογράφος
Νέα εποχή για το ελληνικό σινεμά εγκαινίασε τη χρονιά, που φεύγει, η ψήφιση στις 14 Δεκεμβρίου, του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κινηματογραφικής τέχνης, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, αντιρρήσεις και ενστάσεις από ενώσεις και φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας.
«Αυτό, που χρειάζεται, είναι κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος της αλλαγής», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συνεδρίαση ψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου, για να προσθέσει πως «αυτός ο τόπος, που τόσα έχει αναδείξει, θα μπορέσει επιτέλους να αναδείξει ότι πιο αξιόλογο έχει: τους ανθρώπους του».
Με δύο βραβεία επέστρεψε από το φεστιβάλ Βενετίας η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη για το πολυσυζητημένο «Attenberg», μία μαύρη κωμωδία που αντανακλά τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά της δημιουργού της. Το φιλμ παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στη φετινή 67η Μπιενάλε αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την πρωταγωνίστριά του, Αριάν Λαμπέντ, και την τιμητική διάκριση του βραβείου «Λίνα Μαντζιακάπρε».
Η Ελληνίδα σκηνοθέτις τόνισε πως «το βραβείο είναι μεγάλο και η υποδοχή της ταινίας πολύ καλή».
Ο «Κυνόδοντας» του 35χρονου Γιώργου Λάνθιμου, με τη σειρά του, «δάγκωσε» τα περισσότερα και μεγαλύτερα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ και δεύτερου ανδρικού ρόλου) στην πρώτη απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποίθηκε στις 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ αποτέλεσε και την πρόταση της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα βραβεία Oscar 2010.
Με τέσσερα βραβεία, όμως (σκηνογραφίας, μακιγιάζ, και ενδυματολογίας), τιμήθηκε στην ίδια εκδήλωση και η επαναστατική «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, με τη Μίνα Ορφανού να κερδίζει το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου.
Ακόμη, η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, ήταν υποψήφια για το κινηματογραφικό βραβείο Lux 2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο τελικά κέρδισε η γερμανική παραγωγή «Die Fremde» (Ο Ξένος) της Φέο Αλαντάγκ.
Σημαντικές ήταν και οι δραστηριότητες για το 2010 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, όπως το θεματικό αφιέρωμα «Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο», που παρουσιάστηκε στις αρχές του Οκτωβρίου, καθώς και το αφιέρωμα στον Σουηδικό Κινηματογράφο, ένας φόρος τιμής στους τρεις μεγάλους Σουηδούς σκηνοθέτες Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Βίλγκοτ Σιόμαν, Μάι Ζέτερλινγκ, στα μέσα Δεκέμβρη.
Φέτος, ωστόσο, ήταν μία καλή χρονιά γενικότερα για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες μορφές διασκέδασης. Ωστόσο, η ελληνική κινηματογραφική αγορά παραμένει περιορισμένη με τα γνωστά multiplex (Village, Odeon και Ster cinemas) να κατέχουν την μερίδα του λέοντος, ενώ η εικόνα για τις μεμονωμένες αίθουσες παρουσιάζεται πιο «συγκρατημένη».
Σε ό,τι αφορά την κίνηση των ελληνικών ταινιών την χρονιά που έφυγε, τα σκήπτρα κατέχει η «Νήσος» του Χρήστου Δήμα με 550.000 εισιτήρια και ακολουθούν η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα και η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου με 60.000, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου με 40.000 και το «Στο Ξέσπασμα του φεγγαριού» του Στράτου Μαρκίδη με 24.000.
Εικαστικά
Η κρίση δεν κατάφερε να λυγίσει την τέχνη απ' ότι φάνηκε την δύσκολη χρονιά που «φεύγει». Αυτό τουλάχιστον, υποστηρίζουν παράγοντες μεγάλων μουσείων της Αθήνας, που κατόρθωσαν, μέσα από τις εκθέσεις τους, να διατηρήσουν τους επισκέπτες στα ίδια ποσοστά με την προηγούμενη χρονιά.
«Είναι επόμενο οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες να μην έχουν αφήσει ανεπηρέαστο και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δημήτρης Παντερμαλής τονίζοντας πως «η επισκεψιμότητα το 2010, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα μεν, αν και υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ μεγαλύτερη». Σκοπός άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ξεπεράσουμε αυτήν την δύσκολη κατάσταση και να μην πτοηθούμε από την κρίση αλλά να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί.
Παρά την κρίση λοιπόν, το μήνυμα που στέλνει ο κ. Παντερμαλής είναι αισιόδοξο, καθώς όπως επισημαίνει και ο ίδιος «οι ευθύνες τώρα είναι μεγαλύτερες . Στόχος είναι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης να παραμείνει ένας πόλος έλξης, γι αυτό και θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την επισκεψιμότητα του, κάνοντάς τοακόμα πιο φιλικό και αγαπητό στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό».
Εξάλλου, ένα από τα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς ήταν και το βραβείο του «Καλύτερου Μουσείου του κόσμου» που απέσπασε το Μουσείο της Ακρόπολης από τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας.
Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε σχέση με την περσινή χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών του μέσα στο 2010, της τάξεως του 15%. Ακόμη, από πλευράς εκθέσεων το 2010 ξεχώρισε η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου που προσέλκυσε περίπου 10,000 άτομα, καθώς και οι δύο εκθέσεις που ακολούθησαν, του καταξιωμένου διεθνούς καλλιτέχνη Yang Fudong και η ατομική του Έλληνα καλλιτέχνη της νεότερης γενιάς Κωστή Βελώνη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη έκθεση για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του μουσείου με τίτλο «Τέχνης Πολιτική» που θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου.
Ένα κενό, ανάμεσα στο δίκτυο των μουσείων και πολιτισμικών φορέων της χώρας, φιλοδοξεί να καλύψει η «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση, που εγκαινιάστηκε στις 7 Δεκέμβρη και έχει στόχο, ακόμη και θεσμικά, στην ανάδειξη του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, όπως αυτός παράγεται, εντός και εκτός των συνόρων, της Ελλάδας. Εναρκτήριο λάκτισμα γι' αυτήν ήταν το Διεθνές Συνέδριο «Οι διάλογοι των Αθηνών», που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου.
Πέρα όμως από τη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» φέτος έγινε πραγματικότητα και το όνειρο του Μιχάλη Κακογιάννη, «ν' αφήσει μια προσωπική κληρονομιά πολιτισμού στους νέους στην Ελλάδα», με τα εγκαίνια του ομώνυμου Ιδρύματος που έγιναν τον Μάρτιο. Πολλές αξιόλογες θεατρικές, εικαστικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις αναπτύχθηκαν στο κτίριο κατά την διάρκεια της χρονιάς.
Στο Μουσείο Μπενάκη, η χρονιά ξεκίνησε με την πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη στην Αθήνα, και συνεχίστηκε με εκθέσεις έργων του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, του Γιάννη Σπυρόπουλου και του Δημήτρη Πικιώνη. Επιπλέον, για πρώτη φορά, με την έκθεση «Χειρ Αγγέλου», το Μουσείο Μπενάκη παρουσίασε στο κοινό το σύνολο του διασωθέντος έργου του μυστηριώδους καλλιτέχνη του 15ου αιώνα Αγγελου Ακοτάντου που ενέπνευσε τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Τον Σεπτέμβριο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έγινε η παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος στην περιοδική έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», με κεντρικό έκθεμα το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο μέγας Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ.
Σε μια ατμόσφαιρα ελαφρότητας και ματαιοδοξίας, στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, μας μετέφερε η έκθεση που εγκαινιάστηκε μέσα Νοεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη, με τίτλο «Αρ Νουβώ και Μοντερνισμός. Θησαυροί από το Πτί Παλαί-Μουσείο Καλών Τεχνών του Παρισιού». Ενώ σημαντική ήταν φέτος και η παρουσία στο Φεστιβάλ Αθηνών κορυφαίων ξένων καλλιτεχνών, το οποίο φιλοξένησε εκθέσεις των Ουίλιαμ Κέντριτζ, Κριστόφ Μπύχελ και Σωκράτη Σωκράτους.
Αξίζει ν' αναφέρουμε ακόμα το αφιέρωμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην χαράκτρια Βάσω Κατράκη, παρουσιάζοντας 110 αντιπροσωπευτικά έργα της καλλιτεχνικής της διαδρομής, καθώς και την έκθεση για την Δούκισσα της Πλακεντίας, με την οποία το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο προσπάθησε να αναδείξει κάποιες από τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης της στην Ελλάδα.
Στην γκαλερί Μπερνιέ- Ηλιάδη, στο Θησείο, ο Γιάννης Κουνέλης, από τους θεμελιωτές της Arte Povera, αφήνει το καλλιτεχνικό αποτύπωμά του, εκθέτοντας τα θρυλικά του «παλτά». Ενώ στην γκαλερί Καππάτος πριν λίγες μέρες, σημαντικοί καλλιτέχνες προσέφεραν τα έργα τους σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές στο ευρύ κοινό με στόχο την οικονομική στήριξη της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Τέχνης- AICA (HELLAS) για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων αναφορικά με την εκ νέου καταδίκη της AICA (HELLAS) για την υπόθεση τραυματισμού από έργο της έκθεσης Athina by Art, το 2004.
Ακόμη, το 2010 ήταν και η χρονιά που ο μεγάλος Ελληνας ζωγράφος Γιώργος Μπουζιάνης «απέκτησε» Μουσείο στο όνομά του, ένα ολοκαίνουργιο σύγχρονο τετραώροφο κτίριο το οποίο βρίσκεται δίπλα στην πρόσφατα ανακαινισμένη κατοικία του στη Δάφνη και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο μαζί με την έκθεση «Ο Μπουζιάνης ξαναγυρίζει σπίτι του».
Τέλος, τον Βλάση Κανιάρη τίμησε με το μεγάλο και εκτός συναγωνισμού, βραβείο της η Ένωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών, για το σύνολο της προσφοράς του στην Τέχνη, με αφορμή την έκθεσή του στο Μπενάκη της Πειραιώς «Γενέθλιο», στην τελετή απονομής των βραβείων της, τον Μάρτιο, στο Μουσείο Μπενάκη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!