Στο τραπέζι με τον Δία και τον Αριστοτέλη...



Τι έτρωγαν; Είχαν γλυκά; Διέφεραν τα φαγητά ανάλογα με τις κοινωνικές τάξεις; Απαντήσεις από τον σεφ Ηλία Μαμαλάκη στο Κυκλαδικής Τέχνης
Ποια είναι η πιο αγαπημένη λιχουδιά των παιδιών; Αναμφίβολα η σοκολάτα. Και το πιο αγαπημένο τους πιάτο; Οι τηγανητές πατάτες. Ετρωγαν τα παιδιά της αρχαίας Ελλάδας σοκολάτα και πατάτες τηγανητές; Ούτε κατά διάνοια. Oχι επειδή οι γονείς τους τα εύρισκαν ανθυγιεινά, αλλά διότι το κακάο και η πατάτα ήταν άγνωστα σε όλη την ευρωπαϊκή, ασιατική και αφρικανική ήπειρο.
Η εισαγωγή τους έγινε από την Αμερική, μετά την ανακάλυψή της από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Αρκετά αργά, δηλαδή. Η Ελλάδα, η Ευρώπη γενικά, ανακάλυψαν αργά και τη ζάχαρη, την οποία έφερε ο Μάρκο Πόλο από την Ασία. Ζαχαροκάλαμα καλλιεργήθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Ρόδο, λόγω κλίματος. Η Βενετία ούτε κατά διάνοια προσφερόταν για κάτι τέτοιο.

Οι αρχαίοι Ελληνες έτρωγαν, λοιπόν, διαφορετικά από ό,τι εμείς; Αυτό ακριβώς θα διερευνήσει ο Ηλίας Μαμαλάκης. Θα αναπτύξει το θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα» στις 6 Απριλίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο κορυφαίος Ελληνας σεφ θα απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Eλληνες; Τι διατροφικές συνήθειες είχαν; Ταυτίζεται το δείπνο με το συμπόσιο; Είχαν γλυκά; Πού έβρισκαν το στάρι; Διέφεραν τα φαγητά ανάλογα με τις κοινωνικές τάξεις; Τρώμε σαν αυτούς; Υπήρχαν συνταγές;
Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο ομιλητής κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο, εμείς μπορούμε να μαρτυρήσουμε ότι έχουμε τουλάχιστον ένα κοινό με τους προγόνους μας, και αυτό είναι το τυρί, η ιστορία του οποίου εξελίσσεται με την ιστορία της Ευρώπης. Ας θυμηθούμε ότι ο Δίας τρέφεται με γάλα από την κατσίκα Αμάλθεια.
Ο Ομηρος στην «Οδύσσεια» περιγράφει λεπτομερώς τον βοσκό και τυροκόμο «Πολύφημο» καθώς και τα τυριά που ωρίμαζαν στη σπηλιά του. Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού.
Διαλέξεις και εργαστήρια
Ο κύκλος διαλέξεων και τα δημιουργικά εργαστήρια για ενηλίκους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινούν τον ερχόμενο μήνα. Πρώτη στη σειρά η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, που πραγματοποιεί έξι συναντήσεις με ισάριθμους Ελληνες δημιουργούς, από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, κάθε Τρίτη στις 7 μ.μ. Η σειρά έχει ως εξής: Αγγελος Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Μαρία Παπαδημητρίου, Ειρήνη Ευσταθίου, Νίκος Ναυρίδης, Δανάη Στράτου.
Παράλληλα θα λειτουργεί Εργαστήριο Ζωγραφικής και Ιστορίας της Τέχνης (13 Ιανουαρίου-17 Μαρτίου και 24 Μαρτίου-2 Ιουνίου) κάθε Πέμπτη 6 μ.μ. Είναι ο δεύτερος κύκλος.
Το Εργαστήριο Ζωγραφικής και Iστορίας της Τέχνης παρέχει στους σπουδαστές τη δυνατότητα να μάθουν για τη γέννηση, την πορεία και την εξέλιξη της τέχνης του δυτικού πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια πολύ καλή εισαγωγή στη σπουδή του σχεδίου και της ζωγραφικής. Οι συνολικά τρεις ενότητες του εργαστηρίου είναι αφιερωμένες στη Μοντέρνα τέχνη και ιδιαίτερα στη ζωγραφική του 20ού αιώνα.




Στο θεωρητικό σκέλος, οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με τα κινήματα, τους καλλιτέχνες, τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμόρφωσαν την τέχνη του Μοντερνισμού, ενώ παράλληλα στο εργαστήριο μαθαίνουν στην πράξη τις τεχνικές και τους τρόπους χρήσης των υλικών της ζωγραφικής από κάθε περίοδο, κίνημα, ή καλλιτέχνη που μελετούν. Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινούν και οι συναντήσεις του καθηγητή Στέφανου Ροζάνη με θέμα «Οι μυθικές πηγές της σύγχρονης τέχνης». Από τις 17 του μηνός και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, θα συζητηθούν θέματα όπως η επιστροφή στον μύθο, ο μύθος και η λογοτεχνία, η χρήση του μύθου στη σύγχρονη καλλιτεχνική προοπτική. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες.
Το κόστος παρακολούθησης ποικίλλει ανάλογα με την εκδήλωση. Για τον Ηλία Μαμαλάκη είναι 20 ευρώ (και από 10 ευρώ για διάφορες κατηγορίες όπως φοιτητές, νέοι, χορηγοί κ.λπ.). Μπορεί να φτάσει και έως 250 ευρώ για εργαστήρια, με τη χορήγηση των υλικών να συμπεριλαμβάνεται. Περισσότερες πληροφορίες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου και υποβάλλονται οι δηλώσεις συμμετοχής.
Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!