Σώζεται από µαρασµό η Ακαδηµία Πλάτωνος


Της Μαίρης Αδαµοπούλου
Σελίδα ετοιµάζεται να γυρίσει ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδηµίας Πλάτωνος, που θα διευρυνθεί και θα αναβαθµιστεί σε µια προσπάθεια να αλλάξει προφίλ µια ολόκληρη γειτονιά και να µεταµορφωθεί σε πόλο έλξης περιπατητών
Νέο πρόσωπο ετοιµάζεται να αποκτήσει ένας απότους σηµαντικότερους αλλά ξεχασµένους αρχαιολογικούς χώρους, η Ακαδηµία Πλάτωνος, και ταυτόχρονα να ακολουθήσει η αναβάθµιση µιας ολόκληρης, υποβαθµισµένης, γειτονιάςτου κέντρου της Αθήνας.

Νέα όρια, πεζοδροµήσεις, ένα νέο αρχαιολογικό µουσείο, αλλά και µια πεζοπορική διαδροµή που θα οδηγεί από τον Κεραµεικό στην ΑκαδηµίαΠλάτωνος είναι τα βασικά στοιχεία που θα µεταµορφώσουν τον τόπο όπου ο Πλάτωνας ίδρυσε τη σχολήτο 387 π.Χ.καιστον οποίο η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει τα κατάλοιπα του Γυµνασίου όπου στέγασε τη σχολή του ο αρχαίος φιλόσοφος καθώς και πρώιµαγεωµετρικά ευρήµατα που υποδεικνύουν τη λατρεία του ήρωα Ακάδηµου στην περιοχή.

«Είναι µια περιοχή που πρέπει να αναβαθµιστεί. Το οφείλουµε στην Αθήνα», τόνισε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου η γενική γραµµατέας του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού Λίνα Μενδώνη για τον αρχαιολογικό χώρο που για τη δηµιουργία του χρειάστηκε να κατεδαφιστούν 150 ακίνητα. «Τα τελευταία 50 χρόνια τόσο το ΥΠΠΟΤ όσο και το ΥΠΕΚΑ έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, µε αποκορύφωµα την αναστολή έκδοσης οικοδοµικών αδειών τον περασµένο Μάρτιο», πρόσθεσε.

Νέα, εξορθολογισµένα, όρια αποκτά πλέον ο 130 στρεµµάτωναρχαιολογικός χώρος, κάτι που για να επιτευχθεί θα απαιτηθεί να γίνει σειρά απαλλοτριώσεων συνολικής έκτασης 9,7 στρεµµάτων, ενώ µελλοντικά προβλέπεται η απαλλοτρίωση άλλων 6,4 στρεµµάτων ώστε να διαµορφωθεί χώρος πρασίνου. Στο πρόγραµµα είναι και η κατάργηση της οδού ∆ράκοντος, αφού γίνουν συνεννοήσεις µε τον ΟΑΣΑ, διότι εξυπηρετεί τη διέλευση λεωφορείων που κατευθύνονται στα ΚΤΕΛ, καθώς δενείναι δυνατή η πεζοδρόµηση της οδού Πλάτωνος που ήταν στα αρχικά σχέδια. Μπροστά όµως φαίνεταιπως µπαίνει και το Αρχαιολογικό Μουσείο τηςΠόλεως των Αθηνών – ένα µουσείο που, αν και αποτελεί πάγιο αίτηµα ειδικά µετά την αποκάλυψη χιλιάδων αρχαιοτήτων από τις ανασκαφές του Μετρό, παρέµενε στα χαρτιά. Η µελέτη για την ανέγερσή του σε έκταση30 στρεµµάτων εντός του κηρυγµένου αρχαιολογικού χώρου ξεκινά καθώς εξασφαλίστηκαν τα απαιτούµενα 2 εκατ.ευρώ ύστερα από προγραµµατική σύµβαση του ΥΠΠΟΤ και της Νοµαρχίας Αθηνών.

Ενα από τα µείζονα ζητήµατα της περιοχής είναι ότι ο επισκέπτης δεν αποφασίζει εύκολα να προσεγγίσει τον αρχαιολογικό χώρο. Λύση στο πρόβληµα θα δώσει η πρόταση της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, που ήδη στα αρχικά της σχέδια ήταν και η ανάδειξη της Ακαδηµίας Πλάτωνος, αλλά στη διαδροµή η έλλειψη χρηµατοδότησης και η διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων δεν επέτρεψαν την υλοποίησή του.

«Θα δώσουµε το µήνυµα», είπε η πρόεδρος της ΕΑΧΑ, αρχιτέκτων -πολεοδόµος Ντόρα Γαλάνη, που πρότεινε τη διαµόρφωση της διαδροµής από τον Κεραµεικό έως την Ακαδηµία Πλάτωνος µέσω των οδών Πειραιώς, Πλαταιών, Πλάτωνος και Κρατύλου. Προβλέπεται ότι από τα 100 σηµεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θα αναδειχθούν περίπου τα 20 µε ειδικές πινακίδεςπου θα περιέχουν πληροφορίες και εποπτικό υλικό για χώρους όπως το ∆ηµόσιο Σήµα και τα παρόδια νεκροταφεία. ∆εν αποκλείεται τµήµατα της ασφάλτου να χρωµατιστούν και να απαγορεύεται η στάθµευση στα συγκεκριµένα σηµεία ώστε οι περιπατητές να ακολουθούν την πορεία της αρχαίας οδού που ξεκινούσε από το ∆ίπυλο.


Τµήµατα της ασφάλτου στην Πειραιώς θα χρωµατιστούν ώστε οι περιπατητές να ακολουθούν την πορεία της αρχαίας οδού ώς την Ακαδηµία
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!