Ιχνη μικρών καθημερινών ιστοριών μέσα στον χρόνο

Εκθεση - παρέμβαση 24 καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη
EKΘΕΣΗ. Την αρχή έκανε ο Κώστας Βαρώτσος το 2007. Στην έκθεση «Μέλλον μέσα από το παρελθόν», πραγματοποίησε μια σειρά εικαστικών παρεμβάσεων μέσα στο Μουσείο Μπενάκη, σχολιάζοντας την τραυματική μας σχέση με την ιστορία μας. Ακολούθησε το 2009 η επιτυχής έκθεση με έργα του Βλάση Κανιάρη στον ίδιο χώρο, σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη, όπου τα έργα του εμπνευσμένου εικαστικού συνυπήρχαν με τα εκθέματα, με αφορμή τον εορτασμό των 80 του χρόνων. Σήμερα, εγκαινιάζεται πάλι στον κεντρικό χώρο του Μουσείου στο Κολωνάκι άλλη μια ενδιαφέρουσα έκθεση, με τίτλο «Ο χρόνος. Οι άνθρωποι. Οι ιστορίες τους» που δεν είναι παρά μια τολμηρή -ομαδική αυτήν τη φορά- παρέμβαση 24 καλλιτεχνών τους οποίους επέλεξε ο Στεφανίδης, στη μόνιμη συλλογή. Να λοιπόν που το μουσείο του αθηναϊκού κέντρου, γίνεται ο καμβάς για να γραφτεί μια νέα ιστορία, να φανερωθεί ένα καινούργιο βλέμμα, να γίνουν ανατροπές και συζητήσεις.
Διάλογος
Ο επιμελητής εξηγεί με σαφή τρόπο το σκεπτικό του: «Η έκθεση επιχειρεί έναν διάλογο ανάμεσα στην καταγεγραμμένη ιστορία και την άγραφη. Ανάμεσα στην επίσημη ιστορία και στα ίχνη των μικρών καθημερινών ιστοριών μέσα στον χρόνο. Ιχνη που γίνονται τεκμήρια για τους μελετητές του μέλλοντος ή αφορμή δημιουργίας για τους καλλιτέχνες του σήμερα». Ας σταθούμε στο τελευταίο.
Ο επιμελητής έδωσε το ελεύθερο στους εικαστικούς οι οποίοι με τη σειρά τους, σκάρωσαν μικρές αφηγήσεις, εμπνεύστηκαν από το σήμερα, από τα εκθέματα και παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις για μια καινούργια σύνθετη εικόνα: κολάζ, γλυπτά, κατασκευές, φωτογραφίες μπήκαν στη μέση, προκαλώντας τους θεατές να ξεχάσουν τη γραμμική ανάγνωση της ελληνικότητας που προσφέρει το Μουσείο Μπενάκη και να φτιάξουν ένα εναλλακτικό σενάριο.
Θεατρικότητα
«Στην παρούσα έκθεση πρωταγωνιστούν το αφηγηματικό στοιχείο, το οποίο a priori διαθέτουν οι πλαστικές μορφές (αυτό που αποκαλούμε γλώσσα των εικόνων), αλλά και η ενδιάθετη θεατρικότητα, το “δράμα’’ που δημιουργείται όταν αντιτίθενται ή διαλέγονται διαφορετικές μορφές τέχνης ή δημιουργήματα εποχών που απέχουν πολύ μεταξύ τους», εξηγεί ο Στεφανίδης, ο οποίος επέλεξε καλλιτέχνες όλων των γενεών: από τον Βλάση Κανιάρη μέχρι τον Νίκο Κανρέλη και από τον Δημήτρη Αληθεινό μέχρι τον Παναγιώτη Κουλουρά.
Συμμετέχουν οι Κώστας Ανανίδας, Αρκάς, Αγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Εριέττα Βορδώνη, Μπάμπης Βενετόπουλος, Γιώργος Γυπαράκης, Σταύρος Διακουμής, Μαριγώ Κάσση, Κυριάκος Κατζουράκης, Αριστείδης Κοντογιώργης, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Γιώργος Λάππας, Αλεξάνδρα Μυρεσιώτη, Βάλλυ Νομίδου, Νάκης Παναγιωτίδης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσιρώνης, Παντελής Χανδρής, Αγλαΐα Χριστιανού.
Η έκθεση που θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου του 2011 συνοδεύεται από μια έκδοση, η οποία περιλαμβάνει κείμενα του Μάνου Στεφανίδη και του συγγραφέα Γιώργου Αριστηνού, καθώς και τις παρεμβάσεις των καλλιτεχνών στους χώρους που εκτίθενται οι μόνιμες συλλογές του μουσείου Μπενάκη στο Κολωνάκι.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!