Η υπόθεση «Τατόι» αποκτά δυναμική


Ξεκίνησε η διαδικασία ίδρυσης ιδιωτικού φορέα για την προστασία και την ανάδειξη του κτήματος
Του Δημητρη Pηγοπουλου
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Το πρώτο βήμα έγινε. Οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου δεν είναι πια μια αφηρημένη ομάδα ευαισθητοποιημένων Αθηναίων που τους ενώνει η αγωνία για τον μαρασμό και την εγκατάλειψη του πρώην βασιλικού κτήματος σε μία από τις εναπομείνασες προνομιακές τοποθεσίες της αττικής γης. Το απόγευμα της Δευτέρας περισσότεροι από 150 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στην παρθενική εκδήλωση του υπό ίδρυση φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την προστασία και ανάδειξη του κτήματος. Και θα ήταν αρκετοί περισσότεροι, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές της βραδιάς, αν εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν σε εξέλιξη δύο πορείες στο κέντρο της Αθήνας καθιστώντας την πρόσβαση στο δισκοπωλείο Metropolis προβληματική.
Εμπνευστής της πρωτοβουλίας ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής, ο οποίος αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως το Facebook) επιχειρεί να συσπειρώσει ανθρώπους που πονάνε το Τατόι, εθελοντές πρόθυμους να συνδράμουν τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να βοηθήσουν ανιδιοτελώς στην κοινή προσπάθεια.
Κεντρικός ομιλητής, ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος, μέλος του Δ. Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και συγγραφέας του έργου «Το Χρονικό του Τατοΐου» (εκδ. Καπόν). Δικαίως, γιατί είναι ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα το Τατόι από κάθε άλλον στην Ελλάδα. Εξομολογητικός στην αρχή, ο κ. Σταματόπουλος σημείωσε πως «το Τατόι, η διάσωση δηλαδή και η ανάδειξή του, ήταν και παραμένει ένα ζήτημα προσωπικής τιμής. Με άλλα λόγια νιώθω και νιώθουμε ως προσβολή που μας γίνεται, το ότι το Κτήμα βρίσκεται σ’ αυτήν την ακατονόμαστη κατάντια». Ο κ. Κ. Σταματόπουλος υπογράμμισε τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το Τατόι: «Τα 7/10, και είμαι εξαιρετικά επιεικής και γενναιόδωρος, έγιναν όχι από το κράτος αλλά από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και κάποιους τοπικής εμβέλειας άξιους συλλόγους, όπως είναι “Οι Φίλοι του Δάσους”».
Συνεχείς απώλειες
Στο πιο αποκαρδιωτικό μέρος της βραδιάς ο κ. Κ. Σταματόπουλος αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες απώλειες παρά τον χαρακτηρισμό του κτήματος (από το 2003) και την (σχετική) κινητοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια. Και αφού ζήτησε τη σύσταση ειδικού φορέα διαχείρισης, ανοικτού στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σημείωσε πως δεδομένων των δημόσιων οικονομικών είναι κατανοητό πως η πλήρης αποκατάσταση και ανάδειξη του Τατοΐου δεν είναι εφικτή. «Ας κινητοποιηθούμε για να αποτρέψουμε τουλάχιστον την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των κτιρίων και ας καταστρώσουμε πολιτεία και κοινωνία μαζί, με περίσκεψη, υπευθυνότητα, μεράκι και φαντασία, τις βάσεις της νέας περιόδου της ιστορίας του Κτήματος». Η κυρία Λυδία Καρρά αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Εταιρείας και ακολούθησε διάλογος με το κοινό.
Από τη Δευτέρα το βράδυ το Τατόι είναι λιγότερο μόνο του.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!