Οπτικοακουστική παιδεία και το μέλλον του κινηματογράφου


ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Το ζήτημα της κινηματογραφικής παιδείας θέτει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στο πρώτο συνέδριο που διοργανώνει. Το συνέδριο με τίτλο «Η σημασία της οπτικοακουστικής Παιδείας-Cinema speaking», τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση και συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος. Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΚ, Τάσο Μπουλμέτη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, είναι η διερεύνηση της λειτουργίας του κινηματογράφου ως μέσο κινητοποίησης, καθώς και η σύνδεση του οπτικοακουστικού αλφαβητισμού με την ικανότητα ενεργής συμμετοχής των πολιτών σε μια δημοκρατία. Ειδικά για την ΕΑΚ, ιδιαίτερης σημασίας είναι η πεποίθηση ότι το μέλλον του κινηματογράφου είναι συνδεδεμένο με την παιδεία, όπως και ότι τόσο η κινηματογραφική τέχνη, όσο και η οπτικοακουστική παιδεία αποτελούν σημαντική συνεισφορά στο μέλλον των κοινωνιών.
Το θέμα της κινηματογραφικής παιδείας πρέπει να είναι αντικείμενο ενός ξεχωριστού νομοσχεδίου, πρόσθεσε ο κ. Μπουλμέτης, σχολιάζοντας την απουσία σχετικής αναφοράς στην πρόταση του ΥΠΠΟΤ για το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο. Επίτιμος καλεσμένος του συνεδρίου θα είναι ο Κώστας Γαβράς, ενώ επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ο Δανός κινηματογραφιστής Χένινγκ Κάμρε, η Αμερικανίδα καθηγήτρια Μαίρη Αν Ντόουν, ο Γάλλος κινηματογραφιστής και μέλος της συντακτικής ομάδας των Cahiers du Cinema, Ζαν Ντουσέ και ο Δημήτρης Ελευθεριώτης, πρόεδρος του τμήματος Σπουδών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και συντάκτης του περιοδικού Screen.
Οι καλεσμένοι ομιλητές θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν με το κοινό σε επτά στρογγυλά τραπέζια, ενώ παράλληλα με το συνέδριο θα προβληθούν έργα των κινηματογραφιστών υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. Το πρώτο συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου πραγματοποιείται στις 19 και 20 Νοεμβρίου στους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση (www.onassis.gr).
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!