«Τhe Finklair Question»Βραβείο σε σάτιρα της εβραϊκής ταυτότητας


Η φιλοσοφική κωμωδία «Τhe Finklair Question» του Χάουαρντ Γιάκομπσον απέσπασε το Μan Βooker 2010
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ |


Η πρωτοβουλία για ένα πρώτης γραμμής βραβείο μυθιστορήματος στη Βρετανία πριν από 42 χρόνια, του Μan Βooker, όπως είναι γνωστό σήμερα, είχε, θα λέγαμε, πούμε ανταγωνιστικά αίτια. Η Βρετανική Κοινοπολιτεία δεν διέθετε ως τότε λογοτεχνικό βραβείο της αίγλης και της επίδρασης του αντίστοιχου γαλλικού βραβείου Goncourt. Τα χρόνια που πέρασαν στο μεταξύ δικαίωσαν εκείνους που το δημιούργησαν. Τo Μan Βooker, ή απλώς Βooker, όπως αποκαλείται συνήθως, είναι το πλέον επιτυχημένο βραβείο πεζογραφίας σε όλον τον κόσμο. Και παρ΄ ότι η λάμψη του Goncourt δεν έχει ξεθωριάσει, το Βooker, λόγω και της παγκόσμιας κυριαρχίας της αγγλικής γλώσσας, είναι πια το βραβείο που εν μια νυκτί αναδεικνύει άγνωστους ως πριν συγγραφείς (όπως λ.χ. συνέβη με την Αρουντάτι Ρόι το 1997), εκτοξεύει τις πωλήσεις των βραβευμένων βιβλίων στα ύψη (κατά συνέπεια και το ύψος του τραπεζικού λογαριασμού των συγγραφέων και των εκδοτών τους). Ας προσθέσουμε ότι πολλά από τα βραβευμένα μυθιστορήματα μεταφέρονται στον κινηματογράφο. Και όχι μόνον αυτά, αλλά και κάποια από τα όσα περιλαμβάνονται στη βραχεία λίστα (που περιλαμβάνει έξι βιβλία), τα οποία επίσης γνωρίζουν αξιοσημείωτες πωλήσεις. Το κύρος ενός βραβείου ωστόσο δεν προσδιορίζεται μόνον από την εμπορική επιτυχία των βιβλίων στα οποία απονέμεται. Το αντίθετο ισχύει κατά κανόνα. Το βραβείο ανεβάζει κατακόρυφα τις πωλήσεις - δεν αποτελεί κριτήριο η προγενέστερη εμπορική επιτυχία ενός μυθιστορήματος για να περιληφθεί στη λίστα του Βooker. Το κύρος του βραβείου αποδεικνύεται και μόνον από το γεγονός ότι τέσσερις από τους συγγραφείς που το έλαβαν (η Ναντίν Γκόρντιμερ το 1974, ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ το 1980, ο Τζ. Μ. Κουτσί το 1983 και το 1999 και ο Νάιπολ το 1971) τιμήθηκαν αργότερα με το βραβείο Νομπέλ.

Στα 42 χρόνια του θεσμού, οι εκπλήξεις δεν ήταν λίγες, όπως και οι ενστάσεις, αλλά ουδέποτε προκάλεσαν τα αρνητικά σχόλια που συχνά συνοδεύουν το βραβείο Νομπέλ. Φέτος η βραχεία λίστα περιλάμβανε έξι πρώτης κατηγορίας μυθιστορήματα, τα οποία πέραν της καθαυτό λογοτεχνικής τους αξίας δίνουν και μια καλή εικόνα των τάσεων που επικρατούν στο αγγλόφωνο μυθιστόρημα (εξαιρουμένων των ΗΠΑ, αφού υποψήφιοι συγγραφείς για το Βooker μπορεί να είναι μόνο Βρετανοί, Ιρλανδοί ή πολίτες από χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και τη Ζιμπάμπουε).

Πέρυσι το Βooker απονεμήθηκε στη Χίλαρι Μαντέλ για το ογκώδες μυθιστόρημά της Γουλφ Χολ (στα ελληνικά κυκλοφόρησε πρόσφατα σε δίτομη έκδοση από τις εκδόσεις Πάπυρος), το οποίο μετά τη βράβευση εκτοξεύθηκε στις πρώτες σειρές των διεθνών μπεστ σέλερ. Πέραν όμως των πωλήσεων, ας θυμίσουμε ότι το βραβείο συνοδεύεται κι από το σεβαστό ποσόν των 50.000 στερλινών (περίπου 80.000 ευρώ).

Το εφετινό βραβείο Μan Βooker ανακοινώθηκε χθες στις 10.00 μ.μ. ώρα Αγγλίας (12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) και η όλη διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση του ΒΒC.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!