Οταν ένας αστροφυσικός συνάντησε μια χορογράφο


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
«Ενα καινοτόμο συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό». Ο υπότιτλος των «Διαλόγων των Αθηνών», του συνεδρίου που αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (από 24 έως 27/11) βάζει με... επιθετικότητα τον πήχυ ψηλά.
Κάτι που ενισχύουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου και μαζί ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Γιώργος Μπαμπινιώτης, συστήνοντας τη διοργάνωση ως «μια άλλη πρόταση και πρόκληση», «πέρα και παραπάνω από την έννοια ενός απλού συνεδρίου».
Τι είναι αυτό που τους κάνει να διαφημίζουν με τόση εμμονή τη διοργάνωση, εστιάζοντας όχι στην πολυεθνικότητα και διεπιστημονικότητά της, αλλά στη ρηξικέλευθη ταυτότητά της; Το ότι δεν δίστασαν στη χθεσινή παρουσίαση των «Διαλόγων» να δηλώσουν ότι «οι Αθηναϊκοί Διάλογοι είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά διεθνώς», το επιβεβαιώνει η σύμπραξη όχι μόνο 60 κορυφαίων διανοητών-επιστημόνων, από τον Σάιμον Κρίτσλεϊ και τον Τζον Μπάροου ώς τον Ρόντρικ Μπίτον και τον Δημήτρη Νανόπουλο. Αλλά και η πρωτοφανής συστράτευση 8 κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, από την Accademia dei Lincei, την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Institut de France, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard ώς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο Stanford και την Ακαδημία Αθηνών.
Πάρα ταύτα, υπάρχουν όντως καινοτομίες στη διεπιστημονική διαδραστική διοργάνωση, που καλείται να απαντήσει στο ζωτικό ερώτημα: έχει επικαιρότητα ο ελληνικός πολιτισμός; Απαντά σε σύγχρονα προβλήματα; Εχει το παρελθόν μέλλον; Καινοτομίες που έκαναν τον Αντώνη Παπαδημητρίου να μιλάει και για «6 συνεδρίες αόριστες και προκλητικές». Γιατί μπορεί εισηγητές να είναι οι «καλύτεροι στην επιστήμη τους» (από τους χώρους των κλασικών σπουδών, της κοινωνιολογίας, της πολιτικής, των θετικών επιστημών, της αρχιτεκτονικής και της τέχνης), όμως «τους βάλαμε σε... λάθος συνεδρίες», όπως αποκάλυψε.
Το αποτέλεσμα; Ενας αστροφυσικός θα συνομιλήσει με μια δασκάλα χορού για την ποιότητα της ζωής! Δεν είναι η μοναδική καινοτομία-έκπληξη που επιφυλάσσουν οι ανατρεπτικοί «Διάλογοι», που για 4 ημέρες θα κινηθούν στο πλαίσιο των διπόλων Ταυτότητα - Ετερότητα, Ιστορία και Ιστορίες, Λόγος - Τέχνη, Δημοκρατία - Πολιτεία, Επιστήμη - Ηθική.
Το «προκλητικό» των Διαλόγων επιβεβαιώνει ακόμη μία διάστασή τους: οι συμμετέχοντες δεν θα διαβάσουν τη δική τους ομιλία, αλλά την εισήγηση του συνομιλητή τους! Η απρόβλεπτη συνέχεια, επί τόπου, αλλά και μέσω web casting.
Αλλωστε, από τα «δυνατά χαρτιά» του συνεδρίου είναι η digital διάστασή του, που το κάνει προσβάσιμο και πέραν των 900 ατόμων που μπορεί να φιλοξενεί η αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. «Είναι ένα συνέδριο που κατά κύριο λόγο γίνεται μέσω Ιντερνετ», επιβεβαιώνει ο Α. Παπαδημητρίου. Μάλιστα, το διαδραστικό ηλεκτρονικό περιοδικό «Οι Διάλογοι των Αθηνών» είναι ήδη έτοιμο. Τελεί υπό την επιστημονική επιμέλεια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard. Σ' αυτό υπάρχουν προδημοσιευμένες οι εργασίες των ομιλητών, ενώ μπορείτε να συνεισφέρετε με σχόλια και παρατηρήσεις. Η Νίκη Τσιρώνη, υπεύθυνη του ακαδημαϊκού συντονισμού του Συνεδρίου, μας περιέγραψε το εύρος του web casting, της ζωντανής αναμετάδοσής του μέσω οργανωμένων προβολών. Θα εκτείνεται απ' το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Μεξικού ώς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο.
Εικαστικοί διάλογοι
Δεκαπέντε Ελληνες εικαστικούς επιστρατεύει για την πρώτη της εικαστική παραγωγή η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αφορμή, το διεθνές συνέδριο «Οι Διάλογοι των Αθηνών». Βίντεο, ηλεκτρονικές εικόνες ή φωτογραφίες, ηχητικές εγκαταστάσεις, animation κ.ά. θα στηθούν σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους μεταγράφοντας σε εικόνα θεματικές ενότητες του συνεδρίου. Πρωταρχικός στόχος του project, οι πολίτες να έρχονται «αναπάντεχα σε επαφή» με τη... σκεπτόμενη τέχνη. Το έργο του Αλέξανδρου Ψυχούλη θα το βρείτε στο σταθμό του μετρό «Μοναστηράκι», του Μάκη Φάρου στη Στοά του Βιβλίου, της Δέσποινας Μεϊμάρογλου θα συνομιλεί με τους... ξένους στο σταθμό της Ομόνοιας ενώ του Κωστή Βελώνη θα βρίσκεται στο πληροφοριακό κέντρο του ΥΠΠΟΤ στη Δ. Αρεοπαγίτου. Ο Αγγελος Πλέσσας επέλεξε το πάρκινγκ της πλατείας Κλαυθμώνος. Και ο Νίκος Παπαδημητρίου την Ερμού απ' το σταθμό του Θησείου μέχρι την Κορεάτικη Αγορά. Συμμετέχουν επίσης οι: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Χρήστος Αποστολάκης, Κατερίνα Αποστολίδου, Ελένη Καμμά, Αννα Λάσκαρη, Νίκος Ναυρίδης, Γιάννης Σκουρλέτης, Βασιλεία Στυλιανίδου, Δημήτρης Τσουμπλέκας.
info: Τους «Διαλόγους των Αθηνών» (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ.: 210-9249090) θα ανοίξουν η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο κοινωνιολόγος Ντούσαν Σιντάνσκι και ο φιλόσοφος Σάιμον Κρίτσλεϊ. www.athensdialogues.org. *
ΠΗΓΗ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!