Έκθεση με ιστορίες Ρωμιών στη Πόλης

Έκθεση « Πόλη, Νοσταλγία μου» στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.
Έκθεση που συγκεντρώνει τις ιστορίες 47 Ρωμιών που σε διάφορα χρονικά διαστήματα εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη μεταναστεύοντας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με τίτλο: «Πόλη, Νοσταλγία μου: Πρόσφυγες που νοσταλγούν. Οι Ρωμιοί της Πόλης ξαναθυμούνται», διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάννης με την στήριξη του Istanbul 2010. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Μέγαρο του Γενικού Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.
Η έκθεση αποτελείται από εντυπωσιακά στιγμιότυπα ζωής, που αναδύθηκαν μέσα από το μαγνητοσκοπημένο και γραπτό υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάννης, με συνεντεύξεις με 47 Ρωμιούς της Πόλης που ζουν σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Η ομάδα του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λοζάννης έθεσε στους 47 παλιούς Κωνσταντινουπολίτες ερωτήσεις σχετικά με τα βιώματά τους στην Πόλη, την ημερομηνία και τους λόγους που τους ανάγκασαν να φύγουν, για τις σπουδές τους, τις οικογένειες και τις καταβολές τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναπτύσσονται σε βιβλίο με τίτλο «Πόλη, Νοσταλγία μου - Πρόσφυγες που νοσταλγούν. Οι Ρωμιοί της Πόλης ξαναθυμούνται», και το οποίο θα προσφέρεται στους επισκέπτες της έκθεσης.
Στα πλαίσια του ιδίου προγράμματος προετοιμάσθηκε και ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του κ. Ταχσίν Ισμπιλέν, με βάση τις μαγνητοσκοπήσεις των συνεντεύξεων και άλλο υλικό που συγκεντρώθηκε . Στο φιλμ αναδεικνύεται η νοσταλγία των Ρωμιών που λένε: «Η Πόλη είναι η πατρίδα μου, επιθυμώ το κάθε τι της». Το ντοκιμαντέρ «Πόλη, Νοσταλγία μου» θα προβάλλεται τις ημέρες της έκθεσης ανά ώρα.
Η έκθεση παρουσιάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη από τις 9-19 Οκτωβρίου 2010 και θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!