Έκθεση για το πολεμικό ναυτικό στους Βαλκανικούς πολέμους


Έκθεση για το πολεμικό ναυτικό στους Βαλκανικούς πολέμους
Μήνυμα προς τους «γείτονες» για τη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών, αλλά και προς τον ελληνικό λαό να μην επιτρέψει, η οικονομική κρίση, να επηρεάσει «το φρόνημα και την εθνική ενότητα μας», έστειλε εγκαινιάζοντας την έκθεση «Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13» στο Πολεμικό Μουσείο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Η απαισιοδοξία, η μιζέρια και η ηττοπάθεια, που δυστυχώς κυριαρχούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν το φρόνημα μας, την εθνική μας ενότητα και δεν πρέπει να τα αφήσουμε να εισχωρήσουν στο πεδίο της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής. Διότι δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε οικονομικές δυσκολίες, από τη διατήρηση της υπερηφάνειας μας, της εθνικής μας ταυτότητας και της εθνικής μας ενότητας» τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι «πάγια θέση της χώρας μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου» και πρόσθεσε: «Στέλνουμε μια ακόμη φορά στους γείτονες μας, το μήνυμα πώς μόνο ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, μόνο ο σεβασμός των κοινών ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟικών πρακτικών και στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, προς όφελος όλων των λαών».
Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον υπουργό, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ τιμήθηκε από τον κ. Βενιζέλο ο συλλέκτης Αλέξανδρος Χαϊτογλου για την πολύτιμη συνδρομή του στη διοργάνωση της. Προηγήθηκε η προβολή δεκαπεντάλεπτου ντοκιμαντέρ για τη δράση του πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.
Η δράση του πολεμικού ναυτικού στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13
Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και κυρίαρχα όπλα του το θωρηκτό «Αβέρωφ» με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και τις φρεγάτες «Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρρά», μολονότι αριθμητικά μικρότερο από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αναδείχθηκε νικητής σε δύο ναυμαχίες, στα ανοιχτά των Δαρδανελλίων (Ναυμαχία Έλλης στις 3.12.1912 και στη Ναυμαχία της Λήμνου στις 5.1.1913) και κατάφερε να καταγράψει τρεις παγκόσμιες πρωτιές στη στρατιωτική ιστορία.
Η πρώτη ήταν η διάνυση του υποβρυχίου «ΔΕΛΦΙΝ», των 1100 μιλίων που το χώριζαν από το πεδίο των ναυμαχιών, με συνεχή πλόα, πριν ακόμη το πλήρωμα του προλάβει να ολοκληρώσει την εκπαίδευση του στη Γαλλία. Η δεύτερη παγκόσμια πρωτιά αφορά τον αποτυχημένο τορπιλισμό του τουρκικού πολεμικού «Μετζιτιέ» από το ίδιο υποβρύχιο την 9η Δεκεμβρίου 1912. Η ρουκέτα διαβρώθηκε από τα νερά, άλλαξε πορεία και βυθίστηκε χωρίς να προκαλέσει ζημίες στο τουρκικό πλοίο. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που επιχειρείτο τορπιλισμός από υποβρύχιο στα στρατιωτικά χρονικά.
Τέλος, η υπερπτήση του υδροπλάνου «Ναυτίλος» στις 24.1.1913 πάνω από τη θέση «Ναγαρά» του Ελλησπόντου, όπου βρισκόταν το ορμητήριο του τουρκικού στόλου με πλήρωμα τον λοχαγό Μουτούση και τον σημαιοφόρο Μωραϊτίνη, προς υποβοήθηση των ναυτικών δυνάμεων, ήταν η πρώτη συνδυασμένη αεροναυτική επιχείρηση της πολεμικής ιστορίας.
Ξεχωριστή ωστόσο θέση στη συνείδηση ιδιαίτερα των Θεσσαλονικέων, καθώς συνδέεται με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η επέτειος της οποίας γιορτάζεται αύριο, διατηρεί το πολεμικό επίτευγμα της καταβύθισης της θωρακισμένης κορβέτας «Φετχί Μπουλέντ», που ήταν προσαραγμένη στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης, κυβερνήτης του Τορπιλοβόλου Νο 11 κατάφερε να πλησιάσει στον όρμο του «Καράμπουρνου» και να το βυθίσει τη νύχτα της 18ης προς 19η Οκτωβρίου 1912. Η καταβύθιση του «Φετχί Μπουλέντ» θεωρήθηκε καλός «οιωνός» για την μάχη των Γιαννιτσών, που ξεκινούσε την επομένη ημέρα και που οδήγησε λίγες μέρες αργότερα στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!