Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον ισπανικό εμφύλιιο

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον ισπανικό εμφύλιιο
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 14 μεγάλου μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ και θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
«Όλοι οι δημιουργοί πρέπει να περάσουμε από την Αθήνα, για να διαπιστώσουμε ότι αυτό που κάνουμε οφείλεται στα δύο εργαλεία που εσείς οι έλληνες μας προσφέρατε, τον λόγο και τη σκέψη. Δυστυχώς έχουν πέσει θύματα βαθύτατης περιφρόνησης» έλεγε σήμερα ο Ισπανός σκηνοθέτης και παραγωγός Χοσέ Λουίς Κουέρδα, στο ενδιάμεσο του «προσκυνήματός του» στον Παρθενώνα.
Με την ταινία του «Η γλώσσα της πεταλούδας», θα εγκαινιαστεί απόψε το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον «Ισπανικό Εμφύλιο στον κινηματογράφο», που διοργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ισπανίας.
Ο 63 χρονος Χοσέ Λουίς Κουέρδα, βραβευμένος παραγωγός των ταινιών «Οι άλλοι» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και «Tesis» βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, με την διάθεση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έγινε το μεσημέρι, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.
«Η περιφρόνηση του λόγου και της σκέψης φάνηκε με τρόπο οξύ. Στο παρελθόν με τον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του αλλά και τώρα με την οικονομική κρίση που δημιούργησαν άλλοι και που όμως, την πληρώνουμε εμείς»
Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, που «δεν του αρέσει να κάνει ούτε πολιτικό, ούτε ιδεολογικό ούτε προπαγανδιστικό κινηματογράφο». Η οπτική του γωνία είναι «η βαθιά και ουσιαστική προσέγγιση στα ανθρώπινα γεγονότα και καταστάσεις».
Ανάμεσα στις 14 μεγάλου μήκους ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του αφιερώματος, τα περισσότερα γυρισμένα από την δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα, ο Χοσέ Λουίς Κουέρδα, ξεχωρίζει τους «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» (2003), του Νταβίντ Τρουέμπα, από την νεότερη γενιά, το αριστουργηματικό «Πνεύμα του μελισσιού» (1972) του Βικτώρ Ερίκε, και την προπαγανδιστική ταινία «Το γένος» που γυρίστηκε το 1941, σε σενάριο του δικτάτορα Φράνκο.
Σε ερώτησή μας για την συμμετοχή των νέων σε προβολές ταινιών για τον ισπανικό εμφύλιο ο Κουέρδα μας εξηγεί πως φθάνει και σε ποσοστό 80%. Ένας από τους λόγους είναι «ότι οι νέοι θέλουν να μάθουν τι πραγματικά έγινε . Ο εμφύλιος (1936-1939) στα ισπανικά σχολικά βιβλία ιστορίας βρίσκεται στα τελευταία κεφάλαια και οι καθηγητές δεν προλαβαίνουν ποτέ να φτάσουν ως εκεί»
Τον ρωτάμε γιατί κατά την γνώμη του, αποσιωπήθηκε όλο το θέμα του εμφυλίου για πολλά χρόνια από την ισπανική κοινωνία ενώ ακόμα και 71 χρόνια μετά τη λήξη του, η αναφορά σε αυτόν προκαλεί ακόμα εκρήξεις:»ενας λόγος είναι ότι η ισπανική δεξιά συνεχίζει να αντιδρά στους λόγους για τους οποίους προέκυψε, ένας άλλος λόγος είναι η αδιαφορία της κοινωνίας, κάτι που συμβαίνει και σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα βέβαια να ευνοείται η δεξιά και φυσικά υπάρχει και η αδυναμία της αριστεράς, η οποία καταβάλει προσπάθειες να ανακτηθεί η ιστορική μνήμη αλλά η παρέμβασή της δεν γίνεται με αρκετά ενεργητικό τρόπο» λέει στο, ο Χοσέ Λουίς Κουέρδα.
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον ισπανικό εμφύλιο θα διαρκέσει ως τις 13 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Γι αύριο έχει προγραμματιστεί συζήτηση με ομιλητές την Μαρλένα Πολιτοπούλου συγγραφέα, δημοσιογράφο, την σκηνοθέτιδα Στέλλα Θεοδωράκη και τον Δημήτρη Φιλιππή, λέκτορα του Ισπανικού Τμήματος του ανοιχτού πανεπιστημίου Πάτρας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!