Το σινεµά αποκτά νέο νόµο


Του Παύλου Θ. Κάγιου
Υστερα από χρόνια αναµονής και αλλεπάλληλες αναβολές, από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, τo σχέδιο νόµου για την «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηµατογραφικής τέχνης» είναι έτοιµο.

Το παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συµβούλιο ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού, Παύλος Γερουλάνος.

Εικοσι τέσσερα χρόνια µετά τον νόµο για την ελληνική κινηµατογραφία 1597/1986 που είχε καταθέσει στη Βουλή η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, το νέο νοµοσχέδιο εκσυγχρονίζει το θεσµικό πλαίσιο, µε πρώτο βήµα και άξονα τη «σηµαντική απαλλαγή φόρου για όσους επενδύουν στην παραγωγή κινηµατογραφικού έργου στην Ελλάδα µε προορισµό την προβολή σε κινηµατογραφική αίθουσα», που περιγράφονται στο άρθρο 73 του φορολογικού νοµοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Κεντρική επιδίωξη είναι «η απελευθέρωση των δηµιουργικών δυνάµεων του τόπου» και βασικοί πυλώνες του νοµοσχεδίου «το τετράπτυχο: Περισσότερα χρήµατα - Περισσότερες πηγές χρηµατοδότησης - Λιγότερη γραφειοκρατία - Ενίσχυση της δηµιουργίας».

Στους στόχους του νοµοσχεδίου είναι και η ενίσχυση των νέων δηµιουργών (σε µια κρίσιµη χρονική στιγµή κατά την οποία η ελληνική κινηµατογραφική παραγωγή αποκτά εξωστρέφεια και παρουσία εκτός συνόρων, για παράδειγµα µε ταινίες όπως «Ο κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιµου, µε τη βράβευση του «Αttenberg» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγκάρη και τη συµµετοχή άλλων τριών ελληνικών ταινιών στο πρόγραµµα του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου), αλλά και η προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισµού στο εξωτερικό. Σύµφωνα µε το σκεπτικό του, προϋποτίθεται, µε βάση σειρά διατάξεων, «διαφάνεια και αποτελεσµατικότητα στη λειτουργία των κρατικών φορέων που υλοποιούν την κινηµατογραφική πολιτική». Αύριο (Τετάρτη), το σχέδιο νόµου θα παρουσιαστεί στον ΚΤΕ Πολιτισµού, στη Βουλή. Στη συνέχεια, θα τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση ώστε και οι φορείς του κινηµατογραφικού χώρου – που ειδικά τον τελευταίο χρόνο είχαν αντιδράσει έντονα για τη µη θέσπιση νοµοσχεδίου για την ελληνική κινηµατογραφία – να τοποθετηθούν επί των άρθρων του.

Με βάση κάποιες βασικές αρχές του νοµοσχεδίου που έχουν διαρρεύσει, εκφράζονται θετικές και αρνητικές απόψεις από τον κινηµατογραφικό χώρο. Σηµεία αιχµής στη συζήτηση είναι το περίφηµο 1,5% που οριζόταν και στον προηγούµενο νόµο πως θα διατίθεται από τον κύκλο εργασιών των καναλιών υπέρ της ελληνικής κινηµατογραφίας και το οποίο έχει εισπραχθεί εν µέρει από την κρατική µόνον τηλεόραση. Στο νέο νοµοσχέδιο το ποσοστό αυτό παραµένει 1,5% µεν για την κρατική τηλεόραση, αλλά διαµορφώνεται στο 0,75% για τα ιδιωτικά κανάλια.

Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!