Η Oρέστεια του Αισχύλου στη Νέα Υόρκη

Οι παραστάσεις ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ θα επαναληφθούν από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου.
Την Oρέστεια του Αισχύλου, στην αγγλική γλώσσα, ανεβάζει στο off Broadway θέατρο της Νέας Υόρκης «Kirk Theatre», ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός, Λεωνίδας Λοϊζίδης, μετά τις παγκόσμιες περιοδείες των παραστάσεών του Βάκχες και Τρωάδες, αντίστοιχα το 2008 και το 2009.
«Τόσο οι Έλληνες ομογενείς, όσο και οι Αμερικανοί, αλλά και οι τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, που κατακλύζουν τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αρχαία τραγωδία, με τον τρόπο που την παρουσίαζαν οι αρχαίοι Έλληνες», ανέφερε ο σκηνοθέτης. «Το καστ -πρόσθεσε- νεανικό και ζωντανό, είναι βέβαιο ότι θα παρασύρει στους παλμούς του Αισχύλου το κοινό, ενώ η μουσική θα απογειώσει τους θεατές, κάνοντάς τους, συγχρόνως, κοινωνούς της ελληνικότητάς της».
Τη σκηνοθεσία και την παραγωγή του έργου υπογράφει ο Λεωνίδας Λοϊζίδης. Η απόδοση από το αρχαίο κείμενο έγινε από τη Μαρίκα Θωμαδάκη, η μετάφραση στα αγγλικά από τη Δέσποινα Κονταξή, ενώ την επιμέλεια της αγγλικής μετάφρασης έχει ο Λουίς Μάρκος.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Φίλιππος Κωνσταντάιν, Τάσος Λαμάκης, Δήμητρα Λημνιού, Ευτυχία Παπαδοπούλου, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Γεωργία Μπάκα, Σοφία Κομινέα, Χρήστος Αλεξάνδρου, Τίνα Γαβασιάδη, Έλενα-Φαίδρα
Περιοδεία και μελλοντικά σχέδια
Η παράσταση δεν θα μείνει μόνο στο Μπρόντγουεϊ. Ο Λεωνίδας Λοϊζίδης, όπως κι άλλες χρονιές, έτσι και φέτος, θα περιηγηθεί με το θίασό του σε διάφορες πανεπιστημιακές πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, αποδίδοντας την Ορέστεια, αυτήν τη φορά, στην ελληνική γλώσσα, με αγγλικούς υπότιτλους.
Παραστάσεις θα δοθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στο Σαν Χοσέ, στις 26 και 29 Σεπτεμβρίου στο Πόρτλαντ του Μέιν, την 1η Οκτωβρίου στο Βανκούβερ, στις 7 Οκτωβρίου στο Κονέτικατ, στις 15 Οκτωβρίου στο Χιούστον, στις 22 και 25 Οκτωβρίου στην Πόλη του Μεξικού και στις 13 Νοεμβρίου στο Λος Άντζελες.
Κι ενώ ξεκινούν οι παραστάσεις στις ΗΠΑ, ο σκηνοθέτης προετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα του. Σε συνεργασία με τη συγγραφέα Καίτη Νικολοπούλου, στην απόδοση κειμένων και στους στίχους των τραγουδιών, και την Έλενα-Φαίδρα στη μουσική σύνθεση, ετοιμάζει την παράσταση της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος - Επί Κολωνώ», μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο την αρχέγονη γνώση και τον ελληνικό πολιτισμό.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!