Η ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ «ΚΑΚΟΥΣ» ΡΩΣΟΥΣ


Το ψυχροπολεμικό κλίμα περασμένων δεκαετιών αναπαράγει η καρτουνίστικου τύπου κατασκοπική περιπέτεια «Salt»
ΤΟΥ Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ


Τι μανία και αυτή των Αμερικανών με τους Ρώσους! Παρ΄ ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και 20 χρόνια, το Χόλιγουντ επιμένει να αναζητεί τα κακά παιδιά στην κακιά Ρωσία. Αυτό συμβαίνει στο «Salt» (ΗΠΑ, 2010) του Φίλιπ Νόις.

Η Αντζελίνα Τζολί με μαύρο βαμμένο μαλλί υποδύεται την ηρωίδα του τίτλου, μια πράκτορα της CΙΑ η οποία από τη μια στιγμή στην άλλη θα δει την υπηρεσία της να αλλάζει στάση απέναντί της. Ενας ρώσος πρώην πράκτορας ( Ντανιέλ Ολμπρισκί ), τον οποίο η CΙΑ έχει συλλάβει, διατείνεται ότι η Σολτ στην πραγματικότητα είναι πράκτορας των Ρώσων. Ξυπόλυτη στ΄ αγκάθια, η πράκτορας θα διαφύγει και θα προσπαθήσει να καθαρίσει το όνομά της. Και το ερώτημα που πλανάται πάνω από την ταινία καθ΄ όλη τη διάρκειά της είναι αν όντως η Σολτ είναι διπλή πράκτορας ή όχι.

Με τις ταινίες «Λάρα Κροφτ» η Τζολί απέδειξε ότι έχει το τσαγανό για ρόλους δυναμικών γυναικών έτοιμων για όλα. Θα μπορούσες λοιπόν να πεις ότι η φιγούρα της «σούπερ πράκτορος», καλά εκπαιδευμένης ώστε να έχει τα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση πάσης φύσεως εμποδίων και δυσκολιών, της ταιριάζει. Γράφει άλλωστε στον φακό- όπως πάντα.

Με τη μόνη διαφορά ότι ένας ακόμη δυναμικός ρόλος για τη διάσημη ηθοποιό δεν αρκεί- εκτός και αν είσαι ο απόλυτος θαυμαστής της. Οι υπερβολές του σεναρίου είναι τόσο απίστευτες που σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να δεχθείς στα σοβαρά τα όλο εγχείρημα, το οποίο παρακολουθείται απλώς ως κάτι που πολύ θα ήθελε να θυμίζει περιπέτεια κατασκοπικής παράνοιας της δεκαετίας του ΄70 αλλά δεν ξεφεύγει από τα κλισέ της καρτουνίστικης περιπέτειας με τα απανωτά εφέ.

* Το στοιχείο της έκπληξης συναρπάζει στο «Devil» (ΗΠΑ, 2010), πρώτη ταινίας των αδελφών Τζον Ερικ και Ντριού Ντόουντλ, στηριγμένη σε μια ιστορία του Μ.Νάιτ Σάμαλαν, σκηνοθέτη της «Εκτης αίσθησης», ο οποίος σκαλίζει πάντα την ιδέα του απρόβλεπτου. Τι μπορεί να συμβεί όταν πέντε άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι βρεθούν εγκλωβισμένοι στο ασανσέρ ενός ουρανοξύστη δίπλα στον οποίο έχει μόλις σκοτωθεί μυστηριωδώς ένας άνθρωπος; Οταν τα φώτα πέφτουν, κάποιος από τους εγκλωβισμένους κάτι παθαίνει. Τα πράγματα σκουραίνουν μόλις οι άνθρωποι στο ασανσέρ αρχίζουν να πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον.

Θρίλερ τρόμου λοιπόν, παραδοσιακής κοπής, σύμφωνα με το οποίο ο Διάβολος ενδεχομένως να είναι ένας από τους εγκλωβισμένους. Η δράση είναι καλά μοιρασμένη ανάμεσα στον πανικό μέσα στο ασανσέρ και στα όσα συμβαίνουν έξω, με τους υπεύθυνους ασφαλείας να προσπαθούν να βγάλουν άκρη. Τι συνδέει τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί; Τι σχέση με όλα αυτά μπορεί να έχει ο θάνατος της οικογένειας του αστυνομικού που έχει αναλάβει την υπόθεση ( Κρις Μεσίνα ); Οι απαντήσεις δεν δίδονται εύκολα και η ιστορία κλιμακώνεται πειστικά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το «Devil» είναι το θρίλερ που γράφει Ιστορία.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!