«Εθνική» γυναικών εν δράσει


Της Δάφνης Κοντοδήµα
Με µια... θηλυκή «επέλαση», το Εθνικό Θέατρο υποδέχεται το κοινό και την οικονοµική κρίση στη νέα σεζόν, µειώνοντας την τιµή του εισιτηρίου και κλείνοντας δύο σκηνές του
Είκοσι τέσσερις γυναίκες, όσες και οι ραψωδίες της Ιλιάδας.

«Διάδροµο απογείωσης» για τα όνειρα των νέων οµάδων και µεταναστών. Συναυλίες από τη νέα µουσική µπάντα του Εθνικού Θεάτρου στο Κτίριο Τσίλερ. Νέες µατιές πάνω σε έργα των Γκολντόνι, Τσέχωφ και Μάτεσι σε εναλλασσόµενο ρεπερτόριο... Ολα θα χωρέσουν στο φετινό ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο θα περιοριστεί στο Κτίριο Τσίλερ και την Παιδική Σκηνή. Το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας στο Γκάζι (όπου πέρσι φιλοξενήθηκαν νέες οµάδες), όπως είπε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Χουβαρδάς, «θα παραµείνει κλειστό για οικονοµικούς λόγους». Λουκέτο θα µπει και στη Σκηνή Κοτοπούλη «επειδή πρέπει να γίνουν επισκευές». Το κενό καλύπτεται εν µέρει από την Αίθουσα Εκδηλώσεων του Τσίλερ.

Η νέα θεατρική χρονιά αρχίζει σε λίγο «χωρίς επαναλήψεις και µε µειωµένες τιµές κατά 10% (θα ξεκινά από 26 και θα φτάνει στα 13 ευρώ για το φοιτητικό), αλλά και µε σειρά παράλληλων δράσεων µε ελεύθερη ή συµβολική είσοδο», πρόσθεσε ο Γιάννης Χουβαρδάς. «Οι επιχορηγήσεις κατεβαίνουν σταθερά και οι παραγωγές είναι 40% - 50% µειωµένες σε σχέση µε πέρσι». Αν και οι εισπράξεις ήταν κατά 56% αυξηµένες τη σεζόν 2009-2010 σε σχέση µε την προηγούµενη. Τα τελευταία τρία χρόνια δε τα έσοδα είναι κάποιες χιλιάδες ευρώ λιγότερα από τα έξοδα.

Στη «νέα τιµολογιακή πολιτική» του Εθνικού εντάσσεται και ο Νοέµβριος ως µήνας Θεάτρου, κατά τον οποίο οι νέοι έως 23 ετών θα πληρώνουν είσοδο µόνον 10 ευρώ.

Στην Κεντρική Σκηνή, το ποδαρικό κάνει ο Δηµήτρης Μαυρίκιος που σκηνοθετεί τη «Φρεναπάτη» (20/10) του Πιερ Κορνέιγ – για πρώτη φορά στο Εθνικό. Στη διανοµή ξεχωρίζουν οι Γιάννης Βογιατζής, Εύα Κοταµανίδου, Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Λούλης. Τη σκυτάλη παίρνει ο Γιάννης Χουβαρδάς, µε τη Θέµιδα Μπαζάκα στην «Εµίλια Γκαλότι» (19/11) του Λέσινγκ. Τον «Συρανό ντε Μπερζεράκ» (17/12) του Εντµόν Ροστάν σκηνοθετεί ο Νίκος Καραθάνος, ο οποίος και πρωταγωνιστεί µε τη Λένα Κιτσοπούλου. «Η τριλογία του παραθερισµού» (4/2) του Κάρλο Γκολντόνι µε τις επίκαιρες αναφορές στην κοινωνία, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό από τον Νίκο Μαστοράκη, µε τον Δηµήτρη Πιατά και τη Μάγια Λυµπεροπούλου. Η «Τρισεύγενη» (11/3), το µοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαµά, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, µε τη Στεφανία Γουλιώτη.

Στη Νέα Σκηνή - «Νίκος Κούρκουλος» , η Κατερίνα Ευαγγελάτου αναλαµβάνει το έργο «Ο χρυσός δράκος» (22/10) του Ρόναλντ Σίµελπφενιχ µε θέµα τη µετανάστευση και πρωταγωνιστές τους Φιλαρέτη Κοµνηνού, Νίκο Χατζόπουλο.

Ενώ το «Γλυκό που λί της νιότης» (15/12) του Τενεσί Ουίλιαµς σκηνοθετεί η Εφη Θεοδώρου. Ο Γιώργος Λάνθιµος, γνωστός από τον κινηµατογραφικό «Κυνόδοντα», σκηνοθετεί τον «Πλατόνοφ» (9/2) του Αντόν Τσέχωφ, µε πρωταγωνιστή τον Αρη Σερβετάλη.

Τέλος, το Εθνικό Θέατρο προσκαλεί τον Σέρβο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, για να σκηνοθετήσει τη «Μητέρα του σκύλου» (6/4), το βραβευµένο και µεταφρασµένο σε 13 γλώσσες µυθιστόρηµα του Παύλου Μάτεσι. Πρωταγωνιστεί η Θέµις Μπαζάκα.

Στην Παιδική Σκηνή - «Κατίνα Παξινού» ανεβαίνει το «Παραµύθι χωρίς όνοµα» (12/10) της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαµαργιά.Στο Θέατρο Χώρα µετακοµίζει η επιτυχηµένη «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» της Λένας Κιτσοπούλου, σε συµπαραγωγή του Εθνικού και της εταιρείας Λυκόφως.


Το σύνολο των εσόδων την τριετία 2007-2010 ήταν 39,9 εκατ. ευρώ (10,1 εκατ. από εισιτήρια) και το σύνολο των εξόδων 40,2 εκατ.
Οι εσπράξεις το 2009-2010 ήταν 2,7 εκατ.

Ιλιάδα επί 24 και µουσική

Είκοσι τέσσερις ελληνίδες ηθοποιοί, ανταποκρινόµενες στο κάλεσµα του Δηµήτρη Μαρωνίτη, θα ερµηνεύουν κάθε βδοµάδα (από 14/10) από µια ραψωδία της οµηρικής Ιλιάδας, στο κτίριο Τσίλερ. Ο κατάλογος είναι µακρύς: Λυδία Κονιόρδου, Ρένη Πιττακή, Ράνια Οικονοµίδου, Φιλαρέτη Κοµνηνού, Κάτια Δανδουλάκη, Πέµη Ζούνη, Ρούλα Πατεράκη, Λήδα Πρωτοψάλτη, Θέµις Μπαζάκα, Καρυοφυλλιά Καραµπέτη, Μάγια Λυµπεροπούλου, Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Ναυπλιώτου, Δήµητρα Χατούπη... Είναι µια από τις παράλληλες εκδηλώσεις – µοναδικές στη συχνότητά τους – που φέτος καταλαµβάνουν την Αίθουσα Εκδηλώσεων του Τσίλερ. «Με την αφιλοκέρδειά µας καταφέραµε ένα είδος αµοιβαίας γενναιοδωρίας, που είναι σηµαντική σε µίζερους καιρούς», σχολίασε ο Δηµήτρης Μαρωνίτης, που για εξίµισι χρόνια µετέφραζε την Ιλιάδα.

Στην ίδια αίθουσα ο κύκλος του «Μusic Βox» θα φιλοξενεί συναυλίες από τους Γιάννη Μπέζο, Ελένη Κοκκίδου, Αγγελο Παπαδηµητρίου, Μαριάνθη Σοντάκη και την οµάδα Οpero, παρέα µε µια µουσική µπάντα από ηθοποιούς και εργαζοµένους του Εθνικού. Ο «Διάδροµος Απογείωσης», µια νέα πλατφόρµα, θα παρουσιάζει «έργα σε εξέλιξη» των νέων οµάδων Ασίπκα, Οsmosis, Νova Μelancolia, Μkultra (Ιανουάριο). Τέλος, θα οργανωθεί «τριήµερο µεταναστών», µε µουσική, εικαστικά και µικρά θεάµατα τον Μάιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!