ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία στην Ελλάδα ενός νέου εθνικού Δικτύου Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΔΥΑΣ). Το έργο υλοποιείται από την Ακαδημία Αθηνών και άλλους φορείς, στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής DARIAH.
Από το Σεπτέμβριο του 2008 εγκαινιάστηκε ένα διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την ονομασία «Preparing DARIAH» (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities), με στόχο να προετοιμασθεί η δημιουργία μιας ερευνητικής υποδομής, που θα υποστηρίζει, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την ψηφιακή έρευνα στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών. Στόχος της ευρωπαϊκής υποδομής DARIAH είναι να παρέχει στους ερευνητές πρόσβαση στα ψηφιακά αντικείμενα, διάθεση εργαλείων επεξεργασίας επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλους ερευνητές και τη δυνατότητα σύνταξης και δημοσίευσης μελετών.
Το DARIAH (www.dariah.eu) θα εξασφαλίζει την μακροχρόνια πρόσβαση και τη διατήρηση ερευνητικών δεδομένων και υλικού σε ψηφιακό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ενοποιήσει τις σχετικές πρωτοβουλίες εθνικών υποδομών, όπως το ΔΥΑΣ στη χώρα μας, θα παράσχει χώρο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών και θα αναλαμβάνει εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Αναμένεται ότι τον Φεβρουάριο του 2011 θα αρχίσει η κατασκευή της υποδομής. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να μετάσχουν σε αυτήν χρηματοδοτώντας το κόστος κατασκευής και λειτουργίας της. Για την Ελλάδα η συμμετοχή στο DARIAH κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, αφενός επειδή οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στην ελληνική επιστημονική κοινότητα, αφετέρου επειδή, με τη συμμετοχή σε αυτό, οι φορείς και οι ερευνητές που καλλιεργούν τις ανθρωπιστικές επιστήμες στη χώρα μας, θα συνδεθούν με την ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ΓΓΕΤ δημοσίευσε σχετική πρόσκληση και, στις 31 Μαρτίου 2009, η Ακαδημία Αθηνών υπέβαλε πρόταση με τον τίτλο Δημιουργία Δικτύου Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες/Creating a Research Infrastructure Network for the Humanities (ΔΥΑΣ). Στο δίκτυο μετέχουν επίσης το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού-Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ. Συντονίστρια του έργου είναι η Ελένη Κατσιαδάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.
Η πρόταση εγκρίθηκε και η υλοποίηση του έργου άρχισε στις 4 Μαΐου 2010. Το έργο είναι εξάμηνης διάρκειας με προϋπολογισμό 125.000 ευρώ, ποσό που καλύπτεται κατά 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ Αττικής) 2007-2013. Το ελληνικό ερευνητικό δίκτυο θα διασυνδεθεί με την ευρωπαϊκή υποδομή του DARIAH.
Το δίκτυο θα μπορεί να αξιοποιηθεί από φορείς που παρέχουν υπηρεσίες στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών (ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς και φορείς τεχνολογίας), καθώς επίσης από τους χρήστες αυτών των υπηρεσιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η επίσημη παρουσίαση του έργου «Δημιουργία Δικτύου Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΔΥΑΣ)» θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, σε ημερίδα στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!