Σάλος στις ΗΠΑ για το νέο βιβλίο του Φράνζεν

Μια παράξενη φρενίτιδα διέσχισε τον Τύπο της Αμερικής και της Ευρώπης τον περασμένο μήνα ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη. Πριν καλά καλά κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Φράνζεν, «Freedom» («Ελευθερία»), το περιοδικό «Τάιμς» φιλοξένησε τον Αμερικανό συγγραφέα στο εξώφυλλό του με τον τίτλο «Μεγάλος Αμερικανός μυθιστοριογράφος».
Η κριτικός των «Νιου Γιορκ Τάιμς» χαρακτήρισε το βιβλίο «ανεξίτηλο πορτρέτο των καιρών μας», ενώ άλλοι το εγκωμιάζουν αποκαλώντας το «το μεγαλύτερο μυθιστόρημα του αιώνα».
Το «αριστούργημα της αμερικανικής λογοτεχνίας» κατά άλλους, το νέο βιβλίο του Φράνζεν που έρχεται εννέα χρόνια μετά το μυθιστόρημά του «Διορθώσεις» και για το οποίο κέρδισε το αμερικανικό National Book Award, αφηγείται την ιστορία μίας δυσλειτουργικής οικογένειας των προαστίων της Αμερικής, που σταδιακά χάνουν τα ίχνη ο ένας του άλλου και μετά του εαυτού τους.
Πώς αντιμετωπίζει ο Φράνζεν το κοινωνικό φαινόμενο που δημιούργησε ο ίδιος σχεδόν άθελά του; «Είμαι ενθουσιασμένος σαν αυτό να συνέβαινε σε κάποιον άλλο», είπε στους χίλιους ανθρώπους που τον περίμεναν να τους διαβάσει κομμάτια από το έργο του, την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.
Μιλώντας για το μέλλον του, προέβλεψε μοιρολατρικά ότι «μια πραγματικά αρνητική αντίδραση» θα ακολουθήσει «όλα τα καλά πράγματα» που του έχουν συμβεί πρόσφατα.
Αποθάρρυνε όσους ελπίζουν ότι σύντομα θα γράψει ένα νέο μυθιστόρημα, λέγοντας ότι χρειάστηκε χρόνια για να βρει κάτι καινούργιο να πει. Ο Φράνζεν είπε τέλος ότι ελκύεται από «αντισυμβατικές» κατηγορίες γιατί κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν «άβολα». «Και οι άνθρωποι που δεν είναι βολεμένοι συμπεριφέρονται με ενδιαφέροντες τρόπους».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ON LINE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!