Πέθανε ο Ολλανδός ζωγράφος Κορνέιγ

Ο Ολλανδός ζωγράφος Κορνέιγ, ένας από τους συνιδρυτές του υπερρεαλιστικού κινήματος COBRA, πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 χρόνων, ανακοίνωσε το ολλανδικό μουσείο COBRA. Το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων NOS μετέδωσε ότι ο ζωγράφος πέθανε στη Γαλλία, όπου ζούσε και εργαζόταν.
Γεννημένος στις 3 Ιουλίου του 1922 με το όνομα Γκιγιό Κορνέλις Μπέβερλου, ο Κορνέιγ αναδείχθηκε σε μια από τις καθοριστικές δυνάμεις του κινήματος COBRA, του καλλιτεχνικού κινήματος που ιδρύθηκε από καλλιτέχνες από την Κοπεγχάγη, τις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ και δραστηριοποιήθηκε από το 1949 έως το 1952. Το κίνημα κήρυττε την πλήρη ελευθερία του χρώματος, φόρμες και γραμμές εμπνευσμένες από τα παιδικά σχέδια, και πρωτογενείς καλλιτεχνικές φόρμες όπως το έργο των Πάουλ Κλι και Χουάν Μιρό.
Ο Κορνέιγ θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της γραφικής τέχνης του προηγούμενου αιώνα. Ως ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος της COBRA, ανέπτυξε μια συνολικά ποιητική τέχνη μέσω του χρωστήρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού μουσείου COBRA. Ο Κορνέιγ ήταν στενός φίλος του Καρέλ Απέλ, ο οποίος πέθανε το 2006. Μαζί ίδρυσαν την Ολλανδική Πειραματική Ομάδα το 1948, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από το COBRA. Άλλα μέλη του κινήματος COBRA ήταν ο Κονστάντ, ο Κριστιάν Ντοτρεμόντ και ο Ασγκερ Γιορν.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!