Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης

Εκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα τις σχέσεις και επιρροές των πολιτισμών τη νεολιθική εποχή
Της Γιωτας Συκκα
ΕΚΘΕΣΗ. Ενα ταξίδι στους σημαντικότερους νεολιθικούς πολιτισμούς της Ευρώπης, αυτούς που αναπτύχθηκαν στην ανατολική και νότια πλευρά της, επιχειρεί η έκθεση «Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης. Η κοιλάδα του Δούναβη, 5000-3500 π.Χ., και οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια στη Νεολιθική Εποχή» που ανοίγει στις 6 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Xωρίζεται σε δύο τμήματα και το μεγαλύτερο μέρος της μας έρχεται απέξω. Από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου έκανε εγκαίνια με 200 αντικείμενα. Αλλωστε η παραγωγή είναι του Institute for the Study of the Ancient World του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με μουσεία της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Μολδαβίας. Το άλλο κομμάτι αφορά τον ελλαδικό χώρο. Ελληνικές νεολιθικές τοποθεσίες όπως προβάλλονται μέσα από αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στην Καβάλα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.
Ομοιότητες και διαφορές
Η έκθεση, που προετοιμάζεται στο ισόγειο και τον όροφο του μουσείου, μας ταξιδεύει στο παρελθόν, στις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δείχνοντας στο κοινό τις ομοιότητες και τις διαφορές για τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στους γείτονές μας κατά την 5η και 4η χιλιετία π.Χ. Παράλληλα όμως δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει και τις απαραίτητες συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα. Να σταθεί στη λεπτομέρεια.
Με την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (προχθές), μετακινούνται 95 έργα από δημόσια μουσεία της χώρας καθώς και από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και αυτές της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 1990 είχε διοργανώσει μια επιτυχημένη έκθεση για τον νεολιθικό πολιτισμό με τη συμμετοχή 48 μουσείων. Δεν είχε νόημα να επαναλάβει κάτι ανάλογο. Σκέφτηκε ωστόσο να μας δείξει τι έγινε τα χρόνια που μεσολάβησαν. Το υλικό δηλαδή που ήρθε στο φως την τελευταία 20ετία σε όλη τη χώρα.
Και όπως λέει στην «Κ» ο διευθυντής του μουσείου Νικόλαος Σταμπολίδης, η σύγκριση λειτουργεί υπέρ μας. Μπορεί να έχουμε την ίδια εποχή πολιτισμούς με κοινό παρονομαστή τις μεγάλες ανακαλύψεις -όπως τροχός, το ψήσιμο του πηλού, εργαλεία, μοτίβα, το πέρασμα από τη νομαδική ζωή στην κοινότητα, την αστική οίκηση- ωστόσο η φινέτσα και η ποιότητα λειτούργησαν υπέρ μας. Αυτά τα χαρακτηριστικά διαφοροποιούν τα δικά μας αντικείμενα από εκείνα των γειτόνων μας.
Μάρτυρες τα εκθέματα
Εντυπωσιακά ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, ομοιώματα σπιτιών της περιόδου, ορισμένα από τα πρωιμότερα χάλκινα εργαλεία, μέχρι τα εντυπωσιακά χρυσά αντικείμενα και τα όπλα.
To ελληνικό μέρος της έκθεσης, που παρουσιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αναδεικνύει τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τα υπόλοιπα Βαλκάνια αλλά και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον ελλαδικό χώρο τη συγκεκριμένη περίοδο.
Κατά τον διευθυντή του μουσείου αλλά και τον επιμελητή της έκθεσης, αρχαιολόγο Νίκο Παπαδημητρίου, «δίνεται έτσι η δυνατότητα να μελετηθεί η Ελλάδα μέσα στο ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο των Βαλκανίων και να κατανοηθεί η σχέση της με γενικότερα φαινόμενα της 5ης και 4ης χιλιετίας π.Χ. που οδήγησαν στην ακμή αλλά και την παρακμή των νεολιθικών πολιτισμών της ΝΑ Ευρώπης».
Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 10 Ιανουαρίου 2011 και θα έχει δύο καταλόγους.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!