9η Σύνοδος Πολιτισμού

«Η Ευρώπη και η ελληνική της κληρονομιά»


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου που
διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Το θέμα της Συνόδου είναι «Η Ευρώπη και η ελληνική της κληρονομιά». Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή συνάντηση διακεκριμένων προσωπικοτήτων από το χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.

Στην ομιλία του από το βήμα της Συνόδου, ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε την άρρηκτη σχέση μεταξύ του πολιτισμού και της δημοκρατίας που είναι, όπως είπε, «έννοιες αλληλένδετες».

«Μέσα σε πνεύμα δημοκρατικό, μέσα από την κατοχύρωση της ελευθερίας έκφρασης, προωθείται η δημιουργία και η δημιουργικότητα, καλλιεργείται η συμμετοχή και η καινοτομία. Αλλά και ένα περιβάλλον στο οποίο ακμάζουν οι τέχνες και τα γράμματα προσφέρει γόνιμο έδαφος να αναπτυχθούν οι
αρχές της δημοκρατίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε την ιστορική διαδρομή του ελληνικού πολιτισμού που μαζί με τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη, αλλά και στην εδραίωση πανανθρώπινων αξιών, δίνουν υπόσταση στην οικουμενική σημασία του. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «ο πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ειρήνη, σε παγκόσμιο επίπεδο και να αναχθεί σε έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας. Η επαφή με τον διαφορετικό πολιτισμό άλλων λαών, η εξοικείωση με διαφορετικές νοοτροπίες και αντιλήψεις μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο εξομάλυνσης των διαφορών».


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!