Εκθεση των Inge Rambow και Νίκου Μάρκου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης


Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Goethe-Institut και της DZ Bank, εγκαινιάζει την έκθεση της διακεκριμένης Γερμανίδας φωτογράφου Inge Rambow, «Niemandsland», η οποία παρουσιάζεται σε διάλογο με την έκθεση του βραβευμένου Ελληνα φωτογράφου Νίκου Μάρκου, «Τόπος. Πτυχές του Χώρου», μια παραγωγή του ΜΦΘ.
Η έκθεση του Νίκου Μάρκου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της PHotoEspaña 2009, στην πόλη Cuenca της Ισπανίας. Η έκθεση περιστρέφεται γύρω από την έννοια της αναζήτησης και επικεντρώνεται στα ταξίδια του δημιουργού στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μια τυπική παρουσίαση της Ελλάδας με τα συνηθισμένα στερεότυπα. Συναντούμε τοπία - φυσικά και αστικά - που αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα της χώρας και τη διαφορετικότητα της ως προς την ίδια της την εικόνα αλλά και ως προς το ευρωπαϊκό στοιχείο. Αλλά περισσότερο απ' όλα, σ' αυτές τις έγχρωμες εικόνες φτάνουμε σ' έναν «Τόπο» σύνθετης απλότητας: όλες οι εικόνες εκ πρώτης όψεως φαίνονται απλές, αλλά έχοντας κατανοήσει το ρόλο της λεπτομέρειας που είναι ενσωματωμένη στο σύνολο των έργων, μας δίνεται η δυνατότητα των πολλαπλών αναγνώσεων και η πρόσβαση σε έναν τόπο, όπου οι αποχρώσεις ανασυνθέτουν το νόημα ξανά και ξανά.
Με έναν ιδιαίτερο τρόπο η Inge Rambow απεικονίζει τοπία και περιοχές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν θα προσέλκυαν το ενδιαφέρον μας. Μέσα από τα έργα της μας καλεί να περιπλανηθούμε στη «Χώρα του Ποτέ» (Niemandsland): αφιλόξενες περιοχές, τεράστιες έρημες εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εκτάσεις στο Σκόπαου και τα περίχωρα της Λειψίας, απογυμνωμένοι λόφοι αλλά και μέρη που φέρουν επάνω τους ίχνη μιας σημαντικής ιστορικής στιγμής, όπως το γιγαντιαίων διαστάσεων ορυχείο επιφανειακής εξόρυξης λιγνίτη στην πρώην Ανατολική Γερμανία, συνθέτουν τις εντυπωσιακές εικόνες της. Όπως λέει η ίδια η δημιουργός: «Επικεντρώνομαι σε καθημερινές, τετριμμένες, υπό του μετρίου περιοχές, στην πραγματικότητα "μη-τόπους", οι οποίες διαφεύγουν συχνά της προσοχής μας καθώς θεωρούμε ανάξιες ενδιαφέροντος. Αυτές οι περιοχές μπορεί να είναι ενδιάμεσες ζώνες, προάστια, χερσότοποι, εργοτάξια, εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές περιοχές ή περιοχές που έχουν τύχει πλήρους εκμετάλλευσης και οι οποίες έχουν ανακτηθεί - «Ερημότοποι» υπό την ευρύτερη έννοια».
Νίκος Μάρκου
Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργα του έχουν διακριθεί και βραβευτεί, ενώ έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «COSMOS» και «Geometries» είναι οι τίτλοι των λευκωμάτων του. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
www.nikosmarkou.com
Inge Rambow
Γεννήθηκε το 1940 στο Μαρίενμπουργκ και μεγάλωσε στο Μέλανα Δρυμό. Από το 1968 ζει στη Φρανκφούρτη / Μάιν, όπου ασχολήθηκε και με τη θεατρική φωτογραφία. Σειρές έργων της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς συλλογές, μουσεία και εκθέσεις. Η Inge Rambow έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, μεταξύ άλλων και με το βραβείο "Maria Sibylla Merian" του Κρατιδίου της Έσσης.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!