ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου Πολέμου, στις 7-7-1917, το Συμβούλιο του Βρετανικού Στρατού με απόφασή του επιτρέπει σε εθελόντριες βρετανίδες γυναίκες να υπηρετήσουν στο Βρετανικό Σώμα Στρατού (WAAC), μαζί με τους άντρες, και συγκεκριμένα στο μέτωπο που ήταν στη Γαλλία.
Μέχρι το 1917, μεγάλος αριθμός των γυναικών που ήδη εργάζονταν σε εργοστάσια πυρομαχικών σε όλη τη Βρετανία, κάτω από σκληρές συνθήκες, όπως δείχνουν και τα στοιχεία: 61 εργαζόμενες γυναίκες πέθαναν από δηλητηρίαση που προήλθε από τις τοξικές ουσίες των πυρομαχικών άλλες 69 σκοτώθηκαν από έκρηξη ΤΝΤ και άλλες 81 από διάφορα εργατικά ατυχήματα, ενώ πολλές ήταν αυτές τραυματίστηκαν.
Στις αρχές του 1917, ξεκίνησε μια εκστρατεία για να επιτρέψουν στις γυναίκες να έχουν αμεσότερη συμβολή στον πόλεμο, κοντά στο μέτωπο, και κυρίως σε καθήκοντα υποστήριξης της πολεμικής μηχανής όπως: στη μαγειρική, σε διάφορα θέματα γραφείου, τηλεφωνήτριες ,γραμματείς , στη νοσοκομειακή περίθαλψη των τραυματιών, ώστε όλοι οι άντρες να χρησιμοποιούνται στα χαρακώματα . Το Μάρτιο του 1917, ο Βρετανός αρχιστράτηγος Sir Douglas Haig έγραφε: « η αρχή της απασχόλησης των γυναικών στη Γαλλία είναι αποδεκτή και θα γίνει χρήση της κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
Η σύσταση του WAAC το καλοκαίρι του 1917 σήμαινε ότι , για πρώτη φορά , οι γυναίκες θα βρίσκονταν σε θέσεις κοντά στο μέτωπο του πολέμου . Οι γυναίκες βέβαια αμείβονταν λιγότερο από τους άνδρες : 24 σελίνια την εβδομάδα για ανειδίκευτη εργασία και μέχρι το διπλάσιο για τα πιο εξειδικευμένη , όπως η στενογραφία. Οι εθελόντριες γυναίκες δεν μπορούσαν να γίνουν αξιωματικοί – σύμφωνα και με τις παραδόσεις του βρετανικού στρατού . Μέχρι το τέλος του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου , περίπου 80.000 γυναίκες είχαν υπηρετήσει στις δυνάμεις του Βρετανικού Στρατού.

ΠΗΓΗ: HISTORY CHANNEL

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!